Filip Helsen maakt zijn stille droom waar met horecazaak De Parlé. 

Filip Helsen maakt zijn stille droom waar met horecazaak De Parlé. © Dirk Vertommen

Sociaal werker luistert voortaan naar mensen vanachter de toog van De Parlé: “Mensen hebben nood om weer samen te komen”

Booischot -

In de schaduw van de kerk van Booischot (Heist-op-den-Berg) opent zaterdag horecazaak De Parlé, in het voormalige bankkantoor van KBC. Filip Helsen (41) gooit er als sociaal werker zijn leven totaal om en maakt zijn stille droom waar.

Bert Provoost

Ja, de banken trekken weg uit de dorpen en dat is niet altijd handig. Maar als je daar een horecazaak voor in de plaats krijgt, dan verzacht dat toch minstens de pijn. In De Parlé zie je nog steeds goed dat hier in een nabij verleden mensen geldzaken kwamen regelen. “Ik ben in juli begonnen met de verbouwingen. Daarbij heb ik een aantal elementen behouden. Zo zijn er nog bankkluisjes zichtbaar en het klantenloket zie je ook nog. Er staat een afbeelding op van het Booischotse kasteel Hof ter Laken, dat vond ik wel leuk. En het dikke veiligheidsglas was moeilijk af te breken. Daarom heb ik het maar laten staan”, lacht Filip.

Filip zegt dat hij heel blij is dat de zaak nu effectief open kan, na de maandenlange voorbereidingen. Als hij zijn eerste tas koffie zal maken, is dat meteen de bezegeling van zijn grote carrièreswitch. De Booischottenaar werkte namelijk anderhalf decennium als sociaal werker voor gevangenen, daklozen, jongeren en mensen die steun van het OCMW krijgen. “De laatste tijd had ik het gevoel dat ik toe was aan iets anders, er kwam meer en meer stress en papierwerk bij kijken. Ik ben vorig jaar ook mijn vader verloren en dan denk je al eens wat meer na over welke dromen je nog wil waarmaken. Een eigen horecazaak runnen, dat leek me wel wat. Ik vond dan ook nog eens dit ideale pand in mijn eigen dorp.”

Luisterend oor

“Ze zeggen me nu dat de job van cafébaas hard lijkt op die van sociaal werker. Dat klopt misschien wel voor een stuk. Ik ben alleszins graag onder de mensen, als er iets is wil ik gerust een luisterend oor zijn. Vroeger werd van mij verwacht dat ik alle problemen ook effectief oploste, dat is nu gelukkig niet meer het geval”, lacht Filip.

“Ik voel sterk aan dat mensen na corona nood hebben om weer buiten te kunnen komen en samen te kunnen komen in een gezellige omgeving. Daar wil ik voor zorgen. We zitten hier vlak in het centrum, vlak bij het kasteel, de voetbal en de Chiro. De ligging is dus zeker goed.”

“Ze zeggen me nu dat de job van cafébaas hard lijkt op die van sociaal werker. Ik ben alleszins graag onder de mensen, als er iets is wil ik gerust een luisterend oor zijn”, vertelt Filip. 

“Ze zeggen me nu dat de job van cafébaas hard lijkt op die van sociaal werker. Ik ben alleszins graag onder de mensen, als er iets is wil ik gerust een luisterend oor zijn”, vertelt Filip. © Dirk Vertommen

Ontmoetingsplek

Over hoe je De Parlé nu precies moet omschrijven, daar is Filip zelf nog niet helemaal uit. “Of mensen het hier nu een koffiehuis noemen, een taverne, een dorpskroeg of een ontmoetingsplek, dat speelt me geen rol. Ik wil vooral een plek zijn waar mensen kunnen lachen, kunnen samenkomen, kunnen babbelen met daarbij lekker drinken en eten. Naast koffie hebben we ook een selectie bieren, met onder meer Karmeliet van het vat. We serveren ook eenvoudige dingen om te eten, zoals pannenkoeken, soep, croques en taart. Op termijn zal ik nog zien of dat nog uit te breiden valt.”

Er is binnen plaats voor 45 klanten, later wordt buiten ook nog een terras aangelegd. De Parlé zal van dinsdag tot en met zondag open zijn van 9 tot 18u. Op zaterdag 29 januari gaat de deur voor het eerst open.

Het klantenloket zie je nog. “Er staat een afbeelding op van het Booischotse kasteel Hof ter Laken, dat vond ik wel leuk. En het dikke veiligheidsglas was moeilijk af te breken. Daarom heb ik het maar laten staan”, lacht Filip. 

Het klantenloket zie je nog. “Er staat een afbeelding op van het Booischotse kasteel Hof ter Laken, dat vond ik wel leuk. En het dikke veiligheidsglas was moeilijk af te breken. Daarom heb ik het maar laten staan”, lacht Filip. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio