Basketbalclub BBC Geel trainde de voorbije dagen al in de gloednieuwe sporthal als voorbereiding op het feestelijke wedstrijdweekend. 

Basketbalclub BBC Geel trainde de voorbije dagen al in de gloednieuwe sporthal als voorbereiding op het feestelijke wedstrijdweekend. © BBC Geel

Fonkelnieuwe sporthal Axion geeft clubs ademruimte

Geel -

Met een openingsweekend speelt basketbalclub BBC Geel de gloednieuwe sporthal Axion 2.0 in. Of correcter: het eerste deel dat intussen afgewerkt is. Dat geeft de hurende sportclubs en scholen meer ademruimte.

Hans Otten

Van een officiële opening van Axion 2.0 is nog lang geen sprake, maar sinds deze week kunnen verschillende sportverenigingen en scholen toch al trainen in de gloednieuwe sportzaal van het complex in Zwaardvoerdersspoor. Vaste gebruiker BBC Geel maakt er wel meteen een feestelijk openingsweekend van. Verschillende teams werken dit weekend hun wedstrijden voor het eerst in de nieuwe infrastructuur af, met daarbij op zondag ook het A-team tegen competitieleider Comblain. Om de pret compleet te maken: dankzij de coronaversoepelingen kan die partij ook meteen mét publiek op de tribune plaatsvinden.

“Met eerst de Zegge (bij Sint Jozef Geel, red.) en nu de Axion hebben we eindelijk de infrastructuur die aansluit bij onze sportieve ambities en stoutste dromen als club”, zegt voorzitter Koen Geerts van BBC Geel. “Niet alleen hebben we meer trainingscapaciteit voor al onze jeugd- en seniorenploegen, maar met een eerste ploeg met ambitie op het nationale niveau kunnen we met zo‘n zaal grote stappen zetten in onze professionalisering én de beleving van supporters. De nieuwe Axion wordt dé Kempense baskettempel, hier moet je zijn voor het beste Kempense basketbal.”

Ook in de nieuwe squashboxen van Squash Point in Axion kon deze week voor het eerst gespeeld worden.

Ook in de nieuwe squashboxen van Squash Point in Axion kon deze week voor het eerst gespeeld worden. © Squash Point

Niet onderbroken

Ook de Geelse sportschepen Nadine Laeremans (CD&V) glundert. “Het is echt een prachtige zaal geworden, iedereen beaamt dat en we zijn er supertrots op”, zegt ze. “In deze eerste fase van de vernieuwing en uitbreiding is een grote sporthal opgetrokken met twee polyvalente ruimtes die tot één grote samengevoegd kunnen worden. Naast de kleedkamers zijn er ook vier nieuwe squashboxen en een zittribune met vierhonderd stoelen geïnstalleerd. BBC Geel maakt er nu een openingsweekend van, maar ook de Geelse Badmintonclub en de zaalvoetbalploegen zijn vaste gebruikers van de zaal. Iedereen kan vanaf nu weer sportruimte huren. Ook de lessen van onze sportdienst vinden hier een thuis.”

De architecten hadden bij de planning van de bouwwerkzaamheden, die een jaar geleden begonnen, er uitdrukkelijk rekening mee gehouden dat de sportclubs te allen tijde van de ‘oude’ Axion gebruik moesten kunnen maken. Op die manier werden de competities niet onderbroken, voor zover corona daar al geen kruis over trok. Met de ingebruikname van de nieuwe zaal kan fase twee aanvatten: de renovatie van de oude hal. De bedoeling is dat de zaal nadien ook dienstdoet als grote fuifzaal met een capaciteit van 1.500 mensen. Die komt vooral de studenten van buur hogeschool Thomas More ten goede.

Deel afbreken

“Er komen in de oude Axion een nieuw dak, dakisolatie, vloer en aangepaste technieken”, zegt schepen Laeremans. “We breken tegelijk de oude inkom, cafetaria en squashboxen af.” Die ruimen baan voor een nieuwe danszaal, een nieuwe gevechtsportzaal, en fitness- en horecavoorzieningen. Die zouden rond de zomer af moeten zijn, waarna de echte officiële opening van Axion 2.0 volgt.

Zo moet de volledig vernieuwde Axion 2.0 er komende zomer uit gaan zien. 

Zo moet de volledig vernieuwde Axion 2.0 er komende zomer uit gaan zien. © RR

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio