De plannen voor de ontwikkelingen van de vuile hoek tussen jachthaven en brug 14 bij de Villerslei, worden concreet. Het openbaar onderzoek is gestart. 

De plannen voor de ontwikkelingen van de vuile hoek tussen jachthaven en brug 14 bij de Villerslei, worden concreet. Het openbaar onderzoek is gestart. © JAA

Beweging in dossier Havenplein: start openbaar onderzoek en plannen voor extra openbare parking voor 40 wagens

Schoten -

Vrijdag is het openbaar onderzoek gestart rond de bouwplannen voor het Havenplein, waar 84 nieuwe woningen - voornamelijk appartementen - voorzien zijn. Tot 28 februari kan iedereen opmerkingen maken. Schepen Paul De Swaef (N-VA) kondigt meteen aan dat de gemeente zicht heeft op een nieuwe openbare parking in de onmiddellijke omgeving.

Jan Auman

Er circuleren al heel lang plannen voor de ontwikkeling van het Havenplein langs het kanaal Dessel-Schoten. Maar die bleven die geraakten niet verder dan maquettes en glossy folders. Nu is er dus ook een concreet dossier. Triple Living, bekend van de ontwikkeling van het Nieuw Zuid in Antwerpen en andere grote projecten, diende begin dit jaar een bouwaanvraag in voor wat op de affiche samengevat wordt als zeventig appartementen en veertien eengezinswoningen.

Een impressie van het Havenplein, na uitvoering van de plannen die nu ter inzage liggen.

Een impressie van het Havenplein, na uitvoering van de plannen die nu ter inzage liggen. © Triple Living

Maar het project omvat veel meer. “We pakken de hele omgeving aan, inclusief de jachthaven”, liet Eline Celis, projectdirecteur bij Triple Living, eerder al weten. Dat schakelde de wereldvermaarde Duitse architect en tevens Antwerps stadsbouwmeester Christian Rapp in om het ontwerp voor te bereiden. Triple Living trad ook in overleg met de gemeente en buurt en heeft de ambitie om de ruime omgeving te verfraaien over een oppervlakte van liefst 17.000 vierkante meter of het hele gebied begrensd door Villerslei, Heikantstraat, Lossingstraat en het kanaal. Dat is dubbel zo groot dan de huidige open ruimte. Een nieuwe buurt is in de maak.

Extra parking

Tot en met 28 februari kan iedereen het dossier tot in detail raadplegen en indien gewenst bezwaren maken. Toen de plannen eind november via Gazet Van Antwerpen bekend raakten, waren in de omgeving kritische geluiden te horen over de densiteit aan voorziene woningen en het beperkt aantal openbare parkeerplaatsen: veertien boven- en twintig ondergronds, al zijn die laatsten bedoeld voor het personeel en eigenaars van de handelszaken op het plein. Hierop heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Paul De Swaef (N-VA) geanticipeerd.

“We gaan weldra op zoek naar een partner die een voldoende groot terrein ter beschikking kan stellen waarop we veertig bijkomende openbare plaatsen kunnen aanleggen”, kondigde De Swaef aan op de gemeenteraad. “We hebben goede hoop een terrein van minstens 1500 vierkante meter te kunnen vinden en willen dat dan voor vijftig jaar huren en inrichten als parking. Dat kan vrij snel gaan.”

Bescheiden woningen

Dieter Peeters (CD&V), die de schepen ondervroeg over het Havenplein, weet dat het college hiermee kan tegemoet zal komen aan een terechte bezorgdheid in de buurt. “Maar ik ben vooral blij dat de veertien eengezinswoningen die voorzien zijn op een terrein dat de gemeente oorspronkelijk kocht als buurtparking - de gronden Wouters langs de Heikantstraat - zogenaamd bescheiden woningen kunnen zijn. Het is belangrijk dat ook jonge gezinnen met een beperkt inkomen de kans krijgen om zich op het Havenplein te vestigen. ( jaa)

Een overzichtsplan van de site. Bovenaan zie je het kanaal Dessel-Schoten en de jachthaven.

Een overzichtsplan van de site. Bovenaan zie je het kanaal Dessel-Schoten en de jachthaven. © Triple Living

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio