DISCUSSIE. Moet ons land nu al alle coronaregels overboord gooien?

Byebye Covid-19! Dat is wat ze deze week zeiden in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. De drie landen menen dat omikron zo wijd verspreid is, moeilijk valt in te dijken en tegelijk niet leidt tot een grote toename aan ziekenhuisopnames. De conclusie is dan ook: laat ons alle coronaregels overboord gooien en het leven zoals we het twee jaar geleden leidden, voor er sprake was van Covid-19, weer oppikken.

Ook bij ons zijn de vooruitzichten rond omikron en de nabije toekomst van de coronapandemie eerder optimistisch, maar zo ver als de overheden in het VK, Ierland en Denemarken, willen de experten bij ons nog niet gaan.

“Je zit wel met het objectieve gegeven dat omikron minder ziekmakend is en dat boostervaccins een goede bescherming bieden tegen zware ziekte, maar de weg van de geleidelijkheid is toch verstandiger dan alles zomaar loslaten“, zo zei biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) donderdag nog.

LEES OOK. Alles weer normaal in Verenigd Koninkrijk en Denemarken: wanneer volgt ons land?

Ook viroloog Steven Van Gucht van Sciensano heeft zijn bedenkingen. “Het kan niet de bedoeling zijn om de huidige maatregelen nog maanden aan te houden, maar versoepelen voor je de maximale belasting gekend hebt, lijkt me niet logisch.”

LEES OOK. Covid Safe Ticket ligt meer en meer onder vuur: hoelang is het nog houdbaar?

Moet ons land nu al alle coronamaatregelen overboord gooien, net als Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Ierland? Debatteer nu mee. Een greep uit de reacties verschijnt in de weekendkrant.

 joro

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio