12-jarige jongen die agent neerstak in Peer wordt voorlopig drie maanden in instelling geplaatst

De 12-jarige jongen die donderdag een wijkagent neerstak in Peer, wordt voorlopig voor drie maanden in een halfopen instelling geplaatst. Dat laat zijn advocaat weten, na overleg met de jeugdrechter. Dat meldt VRT NWS. “Dat is beter voor de rust - zowel voor de maatschappij als de minderjarige zelf”, klinkt het.

De twaalfjarige jongen uit Peer die donderdag meerdere keren een politieagent stak, deed dat met een zakmes. Dat had hij gekregen van een andere leerlinge. Het is niet bekend waarom het meisje van 13 jaar het mes mee naar school had genomen, maar de dader zou haar eerder op de dag gevraagd hebben of hij het kon krijgen. De 12-jarige zou het zakmes dus al even in het bezit hebben gehad alvorens hij het gebruikte. Meteen na de steekpartij smeet hij het weg.

Vrijdagnamiddag verscheen de 12-jarige voor de jeugdrechter, voor poging tot doodslag. Daar werd beslist om de jongen voorlopig in een halfopen instelling te plaatsen, “waarschijnlijk voor 3 maanden”, zegt zijn advocaat. “Dat is beter voor de rust - zowel voor de maatschappij als de minderjarige zelf.”

LEES OOK. Hoe moet het nu verder met de 12-jarige jongen die agent neerstak? Hoe zal hij bestraft worden?

Volgens de advocaat is de jongen “enorm aangeslagen”. “Het is een opeenstapeling van omstandigheden geweest. Hij begrijpt ook niet hoe hij in de situatie terecht is gekomen. Hij zegt dat hij in paniek is geslagen en dan een voorwerp dat hij die dag zelf had verkregen heeft gebruikt.”

Broer en moeder

De 17-jarige broer krijgt meer intensieve begeleiding. De jongeman stond al onder toezicht van een jeugdrechter. Hij was al gekend bij het gerecht, onder meer voor een diefstal met geweld in een winkel. “De 17-jarige jongen is onder de indruk van wat er allemaal gebeurd en verschenen is”, zegt zijn advocaat, Jeroen Vandenberk. “Hij werkt transparant mee met de jeugdrechtbank en aan het onderzoek.”

De moeder van de twee minderjarigen was ook gearresteerd, maar zij mocht na verhoor beschikken.

LEES OOK. Beruchte broer (17) van dader steekpartij Peer overviel krantenwinkel op zijn veertiende

(sgg,ppn,jvh)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio