Borsbeek, de kleinste gemeente van de provincie die ook wel rust biedt om aan stadsdrukte te ontsnappen

Borsbeek -

Met zijn 3,92 vierkante kilometer is Borsbeek momenteel de kleinste gemeente van de provincie. Nu Borsbeek binnenkort allicht een district van Antwerpen wordt, zal het zelfs, samen met Borgerhout, het kleinste district van de stad zijn. Daarnaast is het, op Mortsel na, de dichtstbevolkte gemeente van Antwerpen. Toch is het mogelijk om vanuit het drukke centrum tal van rustpunten op te zoeken.

Filip Spoelders

Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2020, in het kader van een reeks over wandeltips van onze journalisten in alle gemeenten van de provincie Antwerpen, in volle coronalockdown.

LEES OOK. Borsbeek wordt tiende district van Antwerpen tegen 2025: “Deze fusie is voor iedereen een win-win”

 

De Sint-Jacobuskerk op het dorpsplein is de ideale vertrekplaats om Borsbeek te ontdekken. Het is ook een symbolisch plek voor het hele land, zo blijkt uit documenten van heemkundige kring DocC. In Afspanning De Valk, naast de kerk, werd in de toenmalige ‘opkamer’ op 13 november 1830 immers de eerste Belgische gemeenteraad gehouden.

1. Rosekapellewijk

Langs de De Robianostraat, de commerciële as van de gemeente, is de doorsteek naar het gemeentepark snel gemaakt. De achterzijde van dit gezellige stuk groen geeft uit op de Rosekapellewijk. Het lijkt op het eerste zicht een normale woonwijk in de Antwerpse rand maar de bewoners zorgen het hele jaar door voor een speciale sfeer dankzij hun bruisende wijkwerking.

Gemeentepark met toegang tot Rosekapellewijk  

Gemeentepark met toegang tot Rosekapellewijk  

2. Grenssteen

Het kleine Borsbeek wordt in de volksmond ook nog eens opgedeeld in Borsbeek-Oost en Borsbeek-West. Het westelijke deel ligt aan de overzijde van de Frans Beirenslei (R11). Een interessant weetje maakt het alvast de moeite om toch even de oversteek te maken. Op de hoek van de De Robianostraat en de Fort III-straat bevindt zich in het voetpad de laatst overgebleven grenssteen tussen Borsbeek en Deurne. In het verleden werden nieuwe Borsbeekse burgemeesters of pastoors aan deze grens onthaald en in stoet naar het dorp begeleid. Met deze folkloristische gebeurtenis in gedachten, is het tijd om de wijde natuur in te trekken.

De oude grenssteen tussen Borsbeek en Deurne  

De oude grenssteen tussen Borsbeek en Deurne  

3. Koude Beekvallei

Sinds verscheidene jaren werkt het gemeentebestuur nauw samen met het Kempens Landschap om open ruimte aan te kopen en te bewaren voor de toekomst. De vallei van de Koude Beek is hier een voorbeeld van. Na ingrijpende aanpassingswerken door de provincie om er water te bufferen, zijn er kronkelende wandelpaden en waterplassen aangelegd. De vele doorsteken doen de wandelaar weer snel in het centrum staan of laten hem juist verder doortrekken naar Fort 3. Op de achtergrond waken de spits van de Sint-Jacobuskerk en de watertoren in stilte over het natuurgebied.

De Koude Beekvallei, met in de achtergrond de kerktoren 

De Koude Beekvallei, met in de achtergrond de kerktoren 

4. Fort 3

Het Fort van Borsbeek onderging sinds 2006 een serieuze metamorfose. Het was een turbulente periode waarin de bomen van het fort gesnoeid en gekapt moesten worden voor de aanvliegroute van de luchthaven van Deurne. Dat ging gepaard met erg veel protest van bewoners en natuurverenigingen. Ik stond destijds als journalist op de eerste rij om de hele heisa te volgen. Het anders vrij rustige Borsbeek stond plots in vuur en vlam. Maar ondertussen heeft het domein een nieuw elan gevonden. Een masterplan vormt het stap voor stap om tot een recreatiepark met aandacht voor natuur en erfgoed. De betonnen vlakte en loodsen op het binnenfort maakten plaats voor groen, een waterpoel en een vlonderpad. Tijdens de zomer grazen er Galloway-runderen in de zone richting Mortsel en er is nog meer ontharding op komst om de natuur meer ruimte te geven. Maar ook nu al is het domein een échte aanrader om te gaan wandelen.

Het vlonderpad in Fort 3. 

Het vlonderpad in Fort 3. 

5. Hulgenrodebos

Een laatste Borsbeekse wandeltip behelst een tocht door natuurgebied Nosegoed en de landelijke wijk Achterrot. Ze brengen je bij het Hulgenrodebos, een mogelijk nog onbekend bos voor de doorsnee natuurliefhebber. Het was lange tijd afgesloten voor het publiek maar sinds mei 2016 werd dit loofbos van 3,5 hectare met enkele natuurlijke glooiingen toegankelijk voor iedereen. Het bos wordt iedere ochtend geopend en iedere avond weer gesloten door boswachters. Langs het geboortebos met vlinderkring is het mogelijk om opnieuw naar het centrum te wandelen.

Het nog niet zo lang geleden opengestelde Hulgenrodebos. 

Het nog niet zo lang geleden opengestelde Hulgenrodebos. 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio