De gemeente Lille vraagt om het risicogebied voor subsidies voor wolfwerende maatregelen, zoals een omheining, uit te breiden. 

De gemeente Lille vraagt om het risicogebied voor subsidies voor wolfwerende maatregelen, zoals een omheining, uit te breiden. © Tom Palmaers

Lille vraagt minister subsidies voor wolfwerende maatregelen

Lille -

Het gemeentebestuur van Lille heeft in een brief aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) subsidies voor wolfwerende maatregelen gevraagd. “We vragen met aandrang een actualisatie van het risicogebied”, zegt gemeenteraadslid Ann Kersemans (Groen).

Veehouders die in een gebied wonen waar een bepaalde wolf meer dan zes maanden verblijft, kunnen beroep doen op subsidie om wolfwerende maatregelen te nemen en krijgen een vergoeding voor gedood vee. De gemeente Lille behoort niet tot zo een risicozone, maar ligt wel op een doortrekroute van de wolf. Ook op deze ‘wolvenautostrades’ bestaat de kans dat de wolf prooien, zoals geiten, schapen en koeien, zoekt.

Slapeloze nachten

In een brief aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir vraagt de gemeente Lille om het risicogebied te herzien, zodat ook Lilse veehouders beroep kunnen doen op een subsidie en vergoeding. “We vragen met aandrang om een actualisatie van het risicogebied”, zegt gemeenteraadslid Ann Kersemans (Groen), zelf ook schapenhouder. “Het is niet meer dan logisch om ook landbouwers en niet-professionele veehouders in de provincie Antwerpen, waar dagelijks wolven passeren, financieel te ondersteunen. We willen zo grote schade, slapeloze nachten en een gevoel van onbegrip bij veehouders voorkomen.”

Ook voor burgemeester Marleen Peeters (N-VA) is een uitbreiding van het gebied van toepassing. “Omdat de wolf momenteel wettelijk beschermd is, willen we eerst en vooral waken over het draagvlak voor de wolf en ongevallen voorkomen”, vertelt de burgemeester. “We merken in naburige gemeenten dat dit draagvlak afbrokkelt. Het uitbreiden van het gebied dat in aanmerking komt voor subsidies voor wolfwerende maatregelen is een snel te realiseren oplossing. Het huidige subsidiereglement is door de realiteit ingehaald.” (bvdl)

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio