Vooral bij jonge bestuurders neemt het druggebruik toe. 

Vooral bij jonge bestuurders neemt het druggebruik toe. © luc daelemans

Politie stelt opnieuw stijgend gebruik van alcohol en drugs vast bij bestuurders

Turnhout, Beerse, Lille, Vosselaar, Oud-Turnhout, Kasterlee, Baarle-Hertog -

De politie regio Turnhout ziet voor het tweede jaar op rij een stijging van het aantal bestuurders dat onder invloed van alcohol of drugs met de wagen rijdt. Vooral bij jonge chauffeurs leverden de controles op drugs vaak een positief resultaat op.

Ronny van den Ackerveken

In totaal testte de politie regio Turnhout vorig jaar 6.205 bestuurders op het rijden onder invloed van alcohol of drugs. Dat gebeurde zowel tijdens verkeerscontroles als bij de vaststellingen van verkeersongevallen. “Van alle gecontroleerde personen reed 6,38 % onder invloed van alcohol en 4,27 % onder invloed van drugs”, klinkt het bij politie regio Turnhout. “In 2020 legde nog 4 % van alle gecontroleerde bestuurders een positieve alcoholtest af en testte 2,46 % positief op drugs. Het is een stijgende trend die we al enkele jaren merken. In 2019 reed nog maar 2,31 % van alle gecontroleerde chauffeurs onder invloed van alcohol en legde maar 0,44 % een positieve drugstest af.”

De politie spreekt van een verontrustende trend dat voornamelijk jonge chauffeurs onder invloed van drugs achter het stuur zitten. “Het voorbije jaar werd het rijbewijs van 265 chauffeurs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen na een positieve speekseltest en -analyse. Dat is bijna 2,5 keer meer dan twee jaar eerder. In april 2019 werd een vereenvoudigde controleprocedure ingevoerd voor het opsporen van drugs in het verkeer. Dat maakte het vanaf dan een stuk makkelijker om het rijden onder invloed van verdovende middelen vast te stellen.”

Rijverbod

Van de 396 bestuurders die vorig jaar positief testten op het rijden onder invloed van alcohol kregen er 118 een rijverbod van 3 uur. Ze mochten ook een onmiddellijke inning van 179 euro betalen. Bij 161 chauffeurs werd het rijbewijs zes uur ingetrokken. De overige 117 personen moesten 15 dagen wachten om hun rijbewijs terug te krijgen. Bovendien verschenen ze daarna nog bij de politierechter.

 

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio