Fietsers konden al eerder veilig oversteken. Maandag kan alle

Fietsers konden al eerder veilig oversteken. Maandag kan alle © evdw

Kalmthoutsesteenweg heropent maandag voor alle verkeer

Kapellen, Kalmthout -

De Kalmthoutsesteenweg (N122) gaat in de loop van maandagnamiddag 31 januari opnieuw volledig open voor álle verkeer. De bijhorende wegomleggingen worden dan allemaal opgeheven. Komend weekend rondt de aannemer van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de werken af.

De grote werken aan de spoorwegovergang aan de Kalmthoutsesteenweg en de hieraan gekoppelde wegwerkzaamheden zitten er op. Meteen verdwijnt ook een van de laatste zwarte punten in Vlaanderen. De veiligheid van de zwakke weggebruikers aan de overweg van spoorlijn 12, maar ook van motorrijders en automobilisten, is er aanzienlijk op verbeterd. Fietsers en voetgangers kunnen er al sinds de kerstdagen gebruikmaken van een nieuwe, aparte overweg, waarbij ze de sporen loodrecht kruisen. In het verleden kwamen op die plek meerdere fietsers ten val op de overweg omdat de rails er te schuin liggen ten opzichte van de rijbaan.

De gevaarlijke toestand uit het verleden is weggewerkt.

De gevaarlijke toestand uit het verleden is weggewerkt. © evdw

De eigenlijke heraanleg van de omgeving van de ‘schuine’ overweg op gewestweg N122 startte eind augustus 2021. Naast een aparte overweg vinden fietsers en voetgangers er voortaan ook een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad, nieuwe oversteekplaatsen met een middeneiland én een meer overzichtelijke aansluiting van de De Pretlaan op de Kalmthoutsesteenweg. Daarmee is de missing link op de fietsostrade tussen Georges Spelierlaan en De Pretlaan verdwenen.

Schepen Frederic van Haaren: “Nieuw op de Kalmthoutsesteenweg zijn ook afslagstroken voor gemotoriseerd verkeer, zowel richting De Pretlaan als op het kruispunt met de Franselei en Korte Franselei. Twee nieuwe bushaltes met perrons zorgen tevens voor een hoger comfort voor busreizigers. Van de werken maakten gemeente en water-link eveneens gebruik om langs de Kalmthoutsesteenweg een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen tussen de De Pretlaan en de Kapellenboslei.”

Na de openstelling van de Kalmthoutsesteenweg maandag brengen gemeente en Vlaams Gewest alle schade aan bermen en straten die op de omleidingsroutes lagen, in kaart. Daarna worden de nodige herstellingen uitgevoerd. (evdw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio