© TVL

Nieuw Belgisch toptalent in aantocht? Sofia Costoulas plaatst zich makkelijk voor finale junioren op Australian Open

Sofia Costoulas (ITF 10) heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale in het enkelspel bij de meisjes junioren op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar in Melbourne.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Costoulas, het achtste reekshoofd, won in de Margaret Court Arena van thuisspeelster Charlotte Kempenaers-Pocz (ITF 220) in 2 sets: 6-4, 6-1. De partij duurde 1u14min.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was voor de 16-jarige Costoulas de eerste keer dat ze in de halve finale van een Grand Slam stond. In het dubbelspel werd Costoulas met haar Kroatische dubbelpartner Lucija Ciric Bagaric meteen uitgeschakeld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tiende grandslamtitel bij junioren?

Sofia Costoulas kan België een tiende grandslamzege in deze leeftijdscategorie bezorgen. De 16-jarige Costoulas, het nummer 10 van de wereld, moet zaterdagmorgen (vanaf 2u Belgische tijd) in de finale voorbij haar Kroatische leeftijdsgenote Petra Marcinko, die de juniorenranking aanvoert. Als haar dat lukt, wordt ze de tweede Belgische junior die de Australian Open op haar naam schrijft. Tot dusver lukte dat alleen An-Sophie Mestach in 2011.

Zeven van de negen Belgische grandslamtitels bij de junioren werden gewonnen door meisjes. Kirsten Flipkens was in 2003 de beste op Wimbledon en de US Open, Justine Henin won Roland Garros in 1997 en Nancy Feber Wimbledon in 1993. In een verder verleden waren er titels voor Geneviève Domken (in 1947) en Christiane Mercelis (in 1949) op Wimbledon. Bij de jongens zegevierde Jacky Brichant in 1947 op Roland Garros, waar ook Kimmer Coppejans in 2012 de beste was.

Verschillende Belgische meisjes haalden een finale maar konden de laatste horde niet nemen. Dat is het geval voor Laurence Courtois (1992) en Kim Clijsters (1998) op Wimbledon en Michelle Rucquoy (1959 en 1960) en Courtois (1993) op Roland Garros. Drie Belgische jongens verloren de finale in Parijs: Jacky Brichant (1948), Gino Mezzi (1951) en Francis Andries (1953).

 

 ©  BELGA

“Nu al fier op parcours”

“Ik ben heel tevreden. Ik heb een heel goede match gespeeld”, reageerde de zestienjarige Costoulas. “Charlotte is een uitstekende speelster. Ze serveert heel sterk en slaat hard op de bal. Ik wist dat mijn opslagspelletjes erg belangrijk zouden worden en dat ik veel zou moeten lopen om ballen terug te brengen. Maar fysiek voelde ik mij goed en ik had geen stress. Ik vond het leuk om op zo’n grote baan (Margaret Court Arena, red) te spelen.”

Costoulas, die traint op de Kim Clijsters Academy, kan de tweede Belgische juniore worden op de erelijst van de Australian Open na An-Sophie Mestach, die in 2011 won in Melbourne. Daarvoor moet ze zaterdag (vanaf 2u Belgische tijd) voorbij de Kroatische Petra Marcinko, de nummer 1 bij de junioren. Costoulas staat tiende.

“Ik geef toe dat ik nog niet besef dat ik in de finale sta. Maar dat is misschien goed. Daardoor zal ik het als een normale wedstrijd kunnen benaderen”, ging ze verder. “Ik heb al tegen de Kroatische gespeeld, maar dat was bij de min 12-jarigen. Ik zou heel fier zijn als ik win, maar ik ben nu al fier op mijn parcours. Finales zijn altijd speciaal, maar ik speelde er vorige week nog een, en ik ga proberen er op dezelfde manier naartoe te leven.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio