Seckou Ouologuem is de tiende Antwerpse stadsdichter en ineens ook de laatste.  

Seckou Ouologuem is de tiende Antwerpse stadsdichter en ineens ook de laatste.  © Victoriano Moreno

Veertigtal kandidaten voor pool aan dichters van stad Antwerpen

Antwerpen -

De stad Antwerpen ontving een veertigtal kandidaten voor de nieuwe pool van vijf dichters. Deze pool komt er in plaats van het stadsdichterschap. “Het gaat zowel om nieuwe als gevestigde namen”, zegt Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

LEES OOK. Ex-stadsdichters over het einde van het stadsdichterschap: “Poëzie moet als een steentje in je schoen zijn, het mag wat schuren”

Antwerps schepen Ait Daoud stopt met het systeem waarbij de stad een stadsdichter aanstelt voor twee jaar. Seckou Ouologuem is de huidige en tiende stadsdichter, maar ook de laatste die deze titel draagt. Antwerpen start met een pool van vijf dichters voor een periode van twee jaar.

“Het enthousiasme voor deze pool is groot”, zegt Ait Daoud. “Zo ontvingen we al een veertigtal kandidaten. Het zijn zowel nieuwe als gevestigde namen. Een jury zal eind deze maand vijf dichters kiezen voor deze pool. Burgers en organisaties kunnen dan bij hen om een gedicht vragen.”

De omvorming van het stadsdichterschap naar een pool van vijf botst wel op kritiek van gemeenteraadsleden Caroline Bastiaens (CD&V) en Niel Staes (N-VA). Hoewel de schepen dit ontkent, stellen beiden dat het stadsbestuur nu het stadsdichterschap heeft afgeschaft.

“De geest en de ziel van een stadsdichter wordt weggemaaid”, zegt Staes. “Het is ook geen prominente figuur meer.”

Dat zegt ook Bastiaens. “Het unieke aan het stadsdichterschap is dat de dichter in alle vrijheid en op een eigen manier via een gedicht naar de stad kan kijken”, zegt het raadslid. “Dat zal nu niet meer zijn. Deze beslissing geeft uw enge visie op kunst en cultuur aan.” svw

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio