Loes Anthonissen en Ria Van Ostaeyen zijn verheugd dat ze met welzijnsschakel De Kar naar het Tosca-gebouw kunnen verhuizen. 

Loes Anthonissen en Ria Van Ostaeyen zijn verheugd dat ze met welzijnsschakel De Kar naar het Tosca-gebouw kunnen verhuizen. © Elke Lamens

Nieuwe thuisbasis voor welzijnsschakel De Kar in oud politiekantoor : “Meer ruimte voor stijgend aantal cliënten”

Brecht -

Tegen de zomer kan welzijnsschakel De Kar haar intrek nemen in het oude politiekantoor in de Venusstraat. De technische dienst is er druk aan het werk om het pand klaar te maken voor een sociale winkel, tweedehandsboetiek en ruimte voor groentebedeling.

Ooit was het gebouw op de hoek van de Molenstraat en Venusstraat in het centrum elektrowinkel Tosca. Later trok de gemeentepolitie van de fusiegemeente er in. Dat is zo gebleven tot de lokale politieantenne van Politiezone Voorkempen in februari 2017 mee verhuisde naar het nieuwe politiecommissariaat De Maalderij aan de Vaartdijk.

Sindsdien stond het Tosca-gebouw, zoals het in de volksmond nog wordt genoemd, leeg. In maart 2018 kreeg de parochie Sint-Michiel er op de bovenste verdieping een nieuw onderkomen nadat de gemeente de pastorie in mei 2017 had verkocht.

Luc Aerts (CD&V), schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité, en de dames van De Kar bekijken de werken van de technische dienst.

Luc Aerts (CD&V), schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité, en de dames van De Kar bekijken de werken van de technische dienst. © Elke Lamens

Centralisatie

Voor de eerste, gelijkvloerse en kelderverdieping was het zoeken naar een nieuwe bestemming. Het vorige bestuur speelde nog even met de idee om er de administratie tijdelijk in onder te brengen als het gemeentehuis werd vernieuwd. Maar die piste is intussen verlaten en zo kwam deze ruimte vrij voor welzijnsschakel De Kar.

Die zocht al langer een nieuw onderkomen. De Kar heeft een lokaal voor de groentebedeling in de Dorpsstraat in Sint-Lenaarts. Dat verdwijnt op termijn bij de vernieuwing van de dorpskern.

Voorlopig huist De Kar nog in een pand op de hoek van de Nollekensweg achter de Sint-Michielskerk.

Voorlopig huist De Kar nog in een pand op de hoek van de Nollekensweg achter de Sint-Michielskerk. © Elke Lamens

In Brecht verscholen in een pand achter de Sint-Michielskerk in de Nollekensweg is er de tweedehandsboetiek, sociale winkel en een koffiehoekje. Alle diensten zijn verspreid over Brecht en Sint-Lenaarts. “In dit gebouw hebben we de ruimte om alles te centraliseren. Hier in het centrum zijn we ook vlotter bereikbaar met het openbaar vervoer en dicht bij de welzijnscampus gevestigd”, stipt voorzitter Ria Van Ostaeyen al enkele voordelen van de verhuizing aan.

Meer cliënten

“De panden zijn ook tot op de draad versleten”, merkt schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité, Luc Aerts (CD&V), op. “Bovendien moeten we aan de toekomst denken, want zowel bij De Schakel als De Kar stijgt het aantal cliënten. Ook daaraan moeten we blijven tegemoetkomen.”

Hier is de coronapandemie niet vreemd aan. “Voor de crisis bereikten we een vijftigtal gezinnen, vandaag zitten we aan zeventig”, weet Loes Anthonissen, verantwoordelijke voor de groentebedeling. “Met de stijgende energieprijzen verwachten we dat meer gezinnen zich zullen aanbieden.”

Op de eerste verdieping komen vergaderlokalen en ruimtes voor workshops en de interne werking van De Kar.

Op de eerste verdieping komen vergaderlokalen en ruimtes voor workshops en de interne werking van De Kar. © Elke Lamens

Tweedehandsboetiek

Beide dames zijn verheugd met de verhuizing. “Hier hebben we dubbel zoveel ruimte voor onder meer workshops en gespreks- en vergaderlokalen, het onthaal en een kantoor. De eerste verdieping is bestemd voor de interne werking, in de kelder kunnen we onze voedsel- en andere voorraden bewaren”, legt Ria uit.

Op de gelijkvloerse verdieping zijn alle politieloketten verdwenen en brengt de technische dienst alles in gereedheid om er een tweedehandsboetiek, ’t Winkeltje en een koffiekletsruimte in te richten.

Op de gelijkvloerse verdieping zijn de politieloketten verdwenen en werkt de technische dienst aan de herinrichting.

Op de gelijkvloerse verdieping zijn de politieloketten verdwenen en werkt de technische dienst aan de herinrichting. © Elke Lamens

“Het onderlinge sociale contact is erg belangrijk. Hier kunnen we onze cliënten beter ontvangen. Dat zijn overigens niet alleen de mensen die door het ocmw worden doorgestuurd. In onze tweedehandse boetiek is iedereen welkom. Mensen weten dat eigenlijk te weinig.”

De Kar telt een 25-tal vrijwilligers, maar extra helpende handen zijn welkom. Geïnteresseerden kunnen Ria Van Ostaeyen contacteren.

 (Elke Lamens)

riavostaeyen@hotmail.com

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio