De kinderboerderij in Wilrijk. 

De kinderboerderij in Wilrijk. ©  Jan Van der Perre

Kinderboerderij in Wilrijk heropent in september

Wilrijk -

Nog deze zomer zullen er opnieuw dieren rondhuppelen op de kinderboerderij van Wilrijk. En in september wil vzw De Koempanie, de uitbater van het domein, ook de eerste bezoekers verwelkomen. “De renovatie verloopt in fases, maar de kinderboerderij zoals ze vroeger was, zal nog dit jaar opengaan”, zegt Tim Pichal van De Koempanie.

Jan Stassijns

De lijdensweg van de kinderboerderij in Wilrijk leek lange tijd een straatje zonder einde. De stad zette de samenwerking met de vorige uitbater Greenmarx in 2017 stop, omdat die zich niet aan de afspraken hield. Het juridisch steekspel dat volgde, duurde bijna vier jaar. Dat bemoeilijkte ook de zoektocht naar een nieuwe uitbater voor het gebied van 46.543 m² in de Lievenvrouwkesbosweg. Eind vorig jaar stelden de stad en het district Wilrijk met trots de nieuwe uitbater voor. Vzw De Koempanie kreeg de sleutels in handen om de eens zo geliefde kinderboerderij nieuw leven in te blazen.

Open in september

Eerst moet er nog gerenoveerd worden. Midden februari gaat de schop in de grond. “Er moeten eerst nog wat officiële zaken geregeld voor we echt van start kunnen gaan”, zegt Tim Pichal van vzw De Koempanie. “De werken zullen gefaseerd gebeuren. Het leslokaal en het sanitair worden nog dit jaar aangepakt . En ook de velden pakken we in die eerste fase aan. We leggen een nieuwe grasmat op het hele terrein, zodat de eerste bodemverontreiniging al weggenomen kan worden. Van zodra die graslaag er ligt, kunnen we de eerste dieren verwelkomen. Dat zal voor deze zomer zijn. Dan moeten ook het leslokaal en het sanitair klaar zijn, waardoor we in september de eerste bezoekers kunnen ontvangen en er opnieuw schoolbezoeken mogelijk zijn. De kinderboerderij zoals ze vroeger was, zal dus nog dit jaar opengaan.”

Tim Pichal (De Koempanie), Bram Stessel (De Volle Grond), Tijl Taeymans (De Koempanie) Steven De Schepper (De Koempanie) en Jan Bots (De Wingerdbloei). 

Tim Pichal (De Koempanie), Bram Stessel (De Volle Grond), Tijl Taeymans (De Koempanie) Steven De Schepper (De Koempanie) en Jan Bots (De Wingerdbloei). ©  Walter Saenen

Vzw De Koempanie is speciaal voor de kinderboerderij in het leven geroepen door een aantal partners, elk met hun eigen specialisatie en ervaring. Het gaat onder meer over De Wingerdbloei, een vereniging voor jeugdbijstand in Antwerpen. “Het is met de jongeren van De Wingerdbloei dat we de kinderboerderij heropbouwen. Zij zullen de boerderij in een later stadium ook onderhouden”, zegt Pichal.

Bodemsanering

In 2023 wordt het hoofdgebouw met een polyvalente ruimte voor de buurt en de workshopruimtes aangepakt. Er wordt ook verder gewerkt aan de sanering van de gronden die doorheen de jaren vervuild zijn geraakt door de metaalindustrie in de buurt. Daarvoor wordt onder meer gerekend op de expertise van De Volle Grond, een bedrijf gespecialiseerd in ecologische landbouw. “De volledige sanering zal zo’n tien jaar in beslag nemen”, zei Bram Stessel van De Volle Grond bij de voorstelling van het project in december. “Maar dat wil niet zeggen dat mensen de boerderij niet zullen kunnen komen bezoeken. We werken met een ecologische bodemtechniek waarbij planten de slechte stoffen uit de bodem immobiliseren. Deze vorm van landbouw zorgt voor een vitale boerderij waar dieren gezond kunnen grazen.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio