©  REUTERS

Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer kondigt pensioen officieel aan, Biden belooft zwarte vrouw als opvolger

Stephen Breyer, één van de drie progressieve rechters bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, heeft donderdag officieel aangekondigd met pensioen te willen gaan. President Joe Biden kondigde op een persconferentie aan dat hij – zoals beloofd tijdens verkiezingscampagne – een zwarte vrouw zal benoemen als opvolger.

jvhBron: BELGA

De 83-jarige Breyer is momenteel de oudste rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd in 1994 benoemd door de Democratische president Bill Clinton. Amerikaanse media kondigden woensdag zijn pensionering al aan en donderdag volgde dan de officiële mededeling. Geflankeerd door president Biden bevestigde Breyer tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat hij op pensioen gaat, wellicht in de zomer. Hij is een voorbeeldige rechter, eerlijk tegenover de partijen, hoffelijk tegenover zijn collega’s en voorzichtig in zijn redeneringen”, aldus de Amerikaanse president. Breyer was 28 jaar lang lid van het Hooggerechtshof.

Opvolger zoeken

Zijn pensionering geeft president Biden de gelegenheid om voor het eerst een rechter in het hoogste federale gerechtshof van de VS aan te duiden. “De persoon die ik zal voordragen zal iemand met buitengewone kwalificaties, karakter, ervaring en integriteit zijn. De nieuwe rechter zal de eerste zwarte vrouw zijn die ooit voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten voorgedragen wordt”, zei Biden. “Naar mijn mening had dat al veel eerder moeten gebeuren. Ik heb die belofte gedaan tijdens mijn verkiezingscampagne en ik zal me aan die belofte houden.”

De rechters van het federaal Hooggerechtshof worden benoemd voor het leven, maar kunnen ervoor kiezen met pensioen te gaan of af te treden. Zes van de negen leden van het Hooggerechtshof zijn momenteel van conservatieve signatuur. Biden maakt de nominatie wellicht eind februari bekend, daarna moet de Senaat de benoeming nog goedkeuren.

 

 ©  AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio