© Dirk Vertommen

Sloop laatste gebouwen op verlaten en vervuilde Inofer-site ingezet: MALT komt eraan

Mechelen -

Op de verlaten Inofer-site in Mechelen is donderdag gestart met de sloop van de laatste verwaarloosde gebouwen. Ze staan al meer dan acht jaar leeg. Voor de ontwikkelaars komt de afbraak geen moment te vroeg. De site is historisch zwaar vervuild en inbraken en kraken zijn er een ware plaag. Tegen eind dit jaar moet de bouw van het project MALT bezig zijn, een nieuwe plek om te werken en te wonen vlak bij het station.

Sven Van Haezendonck

Al sinds het faillissement van Inofer in het najaar van 2013 staan de gebouwen op de site tussen de Geerdegemvaart en Guldendal leeg. De activiteiten van het metaalverwerkende bedrijf hebben hun sporen achtergelaten. “De bodem en het grondwater zijn ernstig vervuild. Samen met OVAM hebben we de vervuiling in kaart gebracht en pakken we ze aan”, zegt Johan Geeroms, managing director van PSR.

“Echt ons ding”

De boosdoeners zijn onder andere zware metalen en minerale oliën. De dochteronderneming van Jan De Nul Group is gespecialiseerd in de reconversie van brownfieldsites. “Dit soort stadsvernieuwingsprojecten zijn echt ons ding, het zit in ons DNA”, zegt Geeroms. Eind maart moeten alle verwaarloosde gebouwen gesloopt zijn. Alleen het monumentale Socarégebouw blijft overeind. Meteen daarna begint de sanering van het terrein.

De fabrieksgebouwen staan al meer dan acht jaar leeg. 

De fabrieksgebouwen staan al meer dan acht jaar leeg. © Dirk Vertommen

Nog dit jaar hoopt PSR aan het bouwen te zijn. “Het bouwen en saneren kan gedeeltelijk samen lopen. Als we de ondergrondse parkeergarage uitgraven, voeren we ook vervuilde grond af”, legt Johan Geeroms uit. Daarmee kan de ontwikkelaar een bladzijde omslaan, want de site sleept een hele geschiedenis met zich mee.

“Triest hoogtepunt”

“Na het faillissement in 2013 was de site geen toonbeeld van een vlotte herbestemming. Onder de vleugels van de curatoren zat het dossier geblokkeerd. Het trieste hoogtepunt herinneren de Mechelaars en de buurt zich zeker”, vertelt Geeroms. Hij verwijst naar een dramatisch ongeval op het terrein in maart 2015. Daarbij verongelukten een 11-jarig meisje en een 18-jarige jongen.

“Niet zonder slag of stoot hebben wij de site in 2018 uit curatele gekocht. Vanaf de eerste dag waren we overtuigd van de potentie van de site. Sites aan het water zijn altijd sexy en het station ligt vlakbij. Je voelt het hier borrelen van vernieuwing”, zegt de managing director. In de zomer van 2021 vonden in de omgeving van de Postzegellaan de eerste sloopwerken plaats.

Het iconische Socarégebouw wordt compleet gerenoveerd. 

Het iconische Socarégebouw wordt compleet gerenoveerd. © Jaspers-Eyers Architects

Met de afbraak in Guldendal en op de Geerdegemvaart is de slotfase ingezet. Precies tien dagen na de start van de sloop van het station mocht burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) opnieuw plaatsnemen in een kraan. Met de machine knipte hij symbolisch een stuk uit een van de gebouwen. “Samen met de naburige site Het Zegel, waar ook eindelijk schot in komt, is dit een van de laatste vervallen sites in onze stad. We zijn tevreden dat de storende leegstand verdwijnt”, zegt hij.

“Er zat geen Bansky tussen”

Eind maart moet alles met de grond gelijk liggen. Daar is ook Johan Geeroms blij om. “Er was permanente stress van inbrekers, krakers en mensen die zich geroepen voelen om op de site te resideren. Al dan niet creatief. Mensen hebben hier muren vol geschilderd met graffiti. Helaas voor ons zat er geen Banksy tussen”, vertelt hij.

Een gedeelte van de oude gebouwen is al verdwenen. De eerste sloopwerken begonnen in de zomer van 2021. 

Een gedeelte van de oude gebouwen is al verdwenen. De eerste sloopwerken begonnen in de zomer van 2021. © Dirk Vertommen

Vlak voor kerst 2021 verkregen ontwikkelaars PSR en CODIC een verkavelingsvergunning voor hun project MALT. Binnenkort dienen ze hun bouwaanvraag in. Het Socarégebouw moet uitgroeien tot de blikvanger van de site. “We gaan dit iconische gebouw renoveren tot een architecturale parel en er een nieuw volume bovenop zetten. Het project zal beantwoorden aan de nieuwste trends qua architectuur, technieken, design, faciliteiten en uiteraard duurzaamheid”, zegt Christophe Jacobs, algemeen directeur van CODIC België.

“Zin om naar kantoor te komen”

In Socaré ontwikkelt CODIC ruim zevenduizend vierkante meter kantoren. “We zijn het ondertussen allemaal gewoon om thuis te werken, maar ik blijf ervan overtuigd dat creativiteit wordt gecreëerd op een kantoor en niet achter een scherm. Het is aan ons om een concept uit te werken waardoor de werknemer zin heeft om naar kantoor te komen”, legt Jacobs uit.

In een tweede fase verrijst er nog eens elfduizend vierkante meter kantoren. 

In een tweede fase verrijst er nog eens elfduizend vierkante meter kantoren. © Jaspers-Eyers Architects 

Op de site verrijzen ook 27 woningen. Al ligt de focus wel duidelijk op kantoren. In een tweede fase bouwt de ontwikkelaar er nog eens elfduizend vierkante meter bij. “Dat allemaal in een autovrij parkgebied waar toekomstige werknemers en bewoners petanquebanen, een fitness in openlucht en horeca vinden.”

Eind 2024 moet MALT de eerste werknemers en bewoners verwelkomen. In de loop van dit voorjaar vatten Tervia’s en Triginta de herbestemming van het voormalige houtbedrijf Trap aan. In de monumentale meubelfabriek en een gedeelte nieuwbouw is er plek voor 35 woningen en drieduizend vierkante meter aan kantoren.

LEES OOK:

- Kraan knipt lokettenzaal station in stukken: “Voor ons is dit een simpel werkje”

- Nieuwe eigenaars Het Zegel maken na dertig jaar verkrotting meteen werk van sanering

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio