School in shock nadat jongen (12) wijkagent neersteekt in Peer: “De leerlingen zagen het van dichtbij gebeuren”

Peer -

In de buurt van het Agnetencollege in het Limburgse Peer is donderdagnamiddag een wijkagent die het verkeer stond te regelen neergestoken. De dader is een 12-jarige jongen. Samen met zijn broer (17) en moeder is hij gearresteerd.

Bron: HBVL

De feiten gebeurden rond 15.30 uur op de Collegelaan in Peer. De agent werd er meerdere malen in de borst en het been gestoken door de 12-jarige. De man werd naar het ziekenhuis van Pelt gebracht. Er was op geen enkel moment levensgevaar. De 41-jarige agent moet wel een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie.

Er zijn ondertussen ook beelden opgedoken van het incident.

© HBVL

Leerlingen van het Agnetencollege zagen vanuit de studiezaal op de verdieping het tumult aan de school. “Er was toch wel ongerustheid in school. We zagen hoe een jongen in politiecombi werd gestoken”, zegt een van de jongeren.

Discussie

De dader, zijn oudere broer en de moeder werden even na de feiten in de boeien geslagen en naar het politiekantoor in Leopoldsburg gebracht. Ze moeten nog worden verhoord. Aan de steekpartij zou een discussie tussen de agent en de familie zijn voorafgegaan.

De politie Kempenland kwam ter plaatse voor de eerste vaststellingen. Omdat het om een lid van hun korps gaat, wordt het onderzoek door de politie van Lommel overgenomen. Het parket van Limburg is op de hoogte gebracht. Het onderzoek ter plaatse loopt nog. Het wapen is nog niet gevonden. Binnen het korps zijn ze erg geschrokken over de feiten. Daarom is het stressteam van de federale politie gecontacteerd. De agenten kunnen daar altijd terecht.

Begeleiding

Ook de leerlingen van het Agnetencollege kunnen rekenen op begeleiding. “Het is gebeurd na schooltijd. Op dat moment waren er veel leerlingen buiten die het van dichtbij zagen gebeuren. Daarom hebben wel snel samen gezeten om een eerste communicatie te versturen naar de leerlingen, hun ouders en uiteraard ook naar alle leerkrachten. Morgen (vrijdag) bij aanvang van het eerste lesuur zullen de klasleerkrachten klaarstaan om een luisterend oor te bieden aan hun leerlingen. En specifiek het team voor leerlingenbegeleiding zal er ook zijn voor jongeren die nood hebben aan een extra babbel”, reageert adjunct-directeur Natasja Van Eygen.

De school laat weten dat het om een leerling van hun school gaat. “Maar we wachten nu eerst de uitkomst van het onderzoek verder af voor het we hier verder uitspraken overdoen.”

School

“Het laatste wat je in een schoolomgeving verwacht, is geweld tegen een wijkagent die daar het verkeer in goede banen leidt”, reageert ook Peers burgemeester Steven Matheï (CD&V). “Onze bekommernis gaat nu eerst uit naar het slachtoffer dat momenteel in het ziekenhuis ligt. We hopen dat alles goed met hem komt. Het is ook een harde slag voor de naasten, en bij uitbreiding de hele politiezone. En voor de nazorg moeten we de komende periode zeker aandacht hebben.”

Burgemeester Matheï werd naar aanleiding van het incident ook gecontacteerd door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. “Ze heeft haar bekommernis geuit en is bereid om steun toe te zeggen naar de collega’s van het slachtoffer. Onvermijdelijk zal dit ook een maatschappelijk debat uitlokken. Hoe een dergelijk incident in een schoolomgeving met een minderjarige kan plaatsvinden.”

Tendens

Het geweld van vorig week in Brussel tegen agenten indachtig, maakt dit voorval misschien extra pijnlijk. “Hopelijk wordt dit geen tendens. Politieagenten hebben een belangrijke en moeilijke taak. Ze dragen bij tot hoe we als mensen kunnen samenleven en als hier systematisch aan geraakt wordt, dan moeten we ons als maatschappij bezinnen. Geweld tegen ordehandhavers raakt ons allemaal. En hier gaat het om een wijkagent die juist dicht bij de mensen staat en voor vele mensen een vertrouwenspersoon is. ”

© tvl

Het Agnetencollege heeft inmiddels gereageerd via de sociale media.  ©  rr

(gvb, mm, ppn)

Vastgoed

Jobs in de regio