© Patrick De Roo

Duizenden Joden nemen afscheid van Antwerpse opperrabbijn David Lieberman (96), die laatste rustplaats krijgt in Jeruzalem

Antwerpen -

Duizenden Antwerpse Joden hebben vanmiddag afscheid genomen van de overleden Antwerpse opperrabbijn David Lieberman (96). Zijn lichaam werd na een plechtigheid in de synagoge aan de Van Den Nestlei overgebracht naar Jeruzalem. Daar krijgt hij een laatste rustplaats op de Olijfberg.

Patrick Van de Perre

LEES OOK. PORTRET. De grote verbinder van de Joodse gemeenschap dronk thee met Poetin

Binnen en buiten de synagoge in Antwerpen hebben vanmiddag duizenden gelovige en niet-gelovige Joden afscheid genomen van opperrabbijn David Lieberman. De woensdag overleden geestelijke was bijzonder populair binnen de gemeenschap.

Na de plechtigheid is het lichaam van de opperrabbijn naar Zaventem gebracht om naar Jeruzalem overgevlogen te worden. “Daar zal hij begraven worden op de begraafplaats op de Olijfberg. In de synagoge is er afscheid genomen door rabbijnen van de verschillende gemeenschappen in Antwerpen”, legt Terry Davids uit. Zij is hoofdredacteur van het magazine Joods Actueel.

Wachten op de Messias

“Zeker voor zeer religieuze Joden is het belangrijk dat ze in Israël begraven worden. Volgens ons geloof zal de Messias het eerst in Israël verschijnen en wij geloven dat de overledenen dan opnieuw tot leven komen”, zegt Terry Davids.

Wie in Israël begraven ligt, is dus als eerste aan de beurt. Toch wordt niet iedere niet-Israëlische Jood in het thuisland begraven. “Er is een Joodse begraafplaats in Putte vlak over de Nederlandse grens. Veel Antwerpse Joden kiezen ervoor om daar te liggen. Net zoals in Israël is er in Putte de mogelijkheid om voor eeuwig te blijven liggen. En dat is van groot belang binnen het Joodse geloof”, aldus nog Terry Davids.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio