Elisabeth Elegeert bij haar ‘poëtische opmetingen’. 

Elisabeth Elegeert bij haar ‘poëtische opmetingen’. © Dirk Vertommen

Bevriende Mechelse kunstenaressen stellen hun werken samen tentoon bij kunstgalerij Artmut

Mechelen -

In kunstgalerij Artmut in de Pareipoelstraat in Mechelen gaat zaterdag een nieuwe tentoonstelling van start. De bevriende Mechelse kunstenaressen Judith Skimbirauskas en Elisabeth Elegeert tonen er hun kunstwerken aan de buitenwereld. De expo is tot en met het voorlaatste weekend van februari te bezoeken.

Stijn Van de Sande

Mechelaar Hartmut De Maertelaere opende ongeveer anderhalf jaar geleden zijn tentoonstellingsruimte Artmut in de Pareipoelstraat, een zijstraat van de Hombeeksesteenweg in Mechelen. “Hoewel dat in volle coronaperiode was en we nooit een grote opening konden organiseren, hielden we sindsdien toch al een aantal mooie tentoonstellingen”, zegt Hartmut, die zelf ook kunstenaar en fotograaf is.

De nieuwste expo staat in het teken van de werken van Judith Skimbirauskas en Elisabeth Elegeert. De twee Mechelse kunstenaressen leerden elkaar jaren geleden kennen op de Mechelse Academie. “Het is fijn dat we nu ook samen tentoon kunnen stellen”, zegt Judith. “Mechelen had echt nood aan kleinschalige tentoonstellingsruimtes waar kunstenaars hun werken kunnen tonen. We zijn Hartmut dan ook erg dankbaar. Want een kunstwerk bestaat niet, als niemand het gezien heeft.”

Zaakvoerder Hartmut De Maertelaere en kunstenares Elisabeth Elegeert.

Zaakvoerder Hartmut De Maertelaere en kunstenares Elisabeth Elegeert. © Dirk Vertommen

Een pot snoep

Judith werkt graag met ogenschijnlijk doodgewone objecten, zoals pakweg een pot snoep. “De werken doen de grenzen tussen het alledaagse en het imaginaire vervagen”, zegt ze. “En ze gaan in tegen de vluchtigheid die er vandaag de dag heerst. We worden continu overstelpt met informatie. Ik wil de mensen opnieuw laten stilstaan bij dingen en ontmoetingen creëren tussen ons en de objecten. Tegelijk wil ik afstand nemen van de superioriteit waarmee we als mens naar onze omgeving kijken.”

Ook Elisabeth Elegeert is bezig met alles wat er rondom haar bevindt. “Als architecte meet ik vaak gebouwen op, maar in mijn werken wil ik net afstand nemen van de cijfers en wetten. Daarom kies ik voor een poëtische benadering van de ruimte rondom ons. Die poëtische opmetingen installeer ik op verschillende soorten dragers. Ik hoop dat de mensen zich dankzij mijn werken bewuster worden van de ruimte rond hen en de complexiteit ervan.”

De vernissage vindt plaats op zaterdag 29 januari tussen 13u en 18u. “Nadien is de tentoonstelling ieder weekend of na afspraak te bezoeken. De expo loopt af tijdens het weekend van 19 en 20 februari”, aldus Hartmut De Maertelaere.

Hartmut De Maertelaere in zijn kunstgalerij Artmut.

Hartmut De Maertelaere in zijn kunstgalerij Artmut. © Dirk Vertommen

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio