Deze foto maakte fotograaf Lieve Blancquaert van de boterhammendoos van een 13-jarige meisje in een Gentse school. 

Deze foto maakte fotograaf Lieve Blancquaert van de boterhammendoos van een 13-jarige meisje in een Gentse school. © Lieve Blancquaert

Gemeente krijgt adviesraad voor armoede en welzijn

Arendonk -

Naast de sportraad en de jeugdraad krijgt Arendonk als eerste gemeente in de regio nu ook een eigen adviesraad voor armoede en welzijn. Deze raad zal het gemeentebestuur adviseren bij hulp- en steuninitiatieven voor Arendonkenaren die het niet breed hebben.

Eddy Meulemans

“Ook in een dorp als Arendonk zien leerkrachten dat kinderen met een lege brooddoos naar school komen. Armoede is niet langer een stedelijk probleem”, zei Tom Claessen (Vooruit-Groen) vorig jaar tijdens de gemeenteraad in Arendonk.

Suikerwafel of restje pizza

Onderzoekster Katrien Verbeke van de Universiteit Gent maakte deze week nog meer onthutsende armoederesultaten bekend, gestaafd met foto’s die fotograaf Lieve Blancquaert maakte van boterhammendozen van kinderen in negen basis- en secundaire scholen in Gent. “Een energiedrankje, een paar cocktailworstjes, verkruimelde chips, een suikerwafel, een restje pizza of soms zelfs helemaal niets. De inhoud van de brooddozen van de kinderen in de Gentse scholen legt een schrijnende problematiek bloot”, zegt de onderzoekster. “We schatten dat een op de vier kinderen met honger op de schoolbanken zit. Het is een verdoken probleem.”

Fotograaf Lieve Blancquaert.

Fotograaf Lieve Blancquaert. © RR

Startvergadering

In Arendonk wil het gemeentebestuur de armoede onder de eigen kerktoren nu op een gecoördineerde manier aanpakken. In december vond al een eerste online inspiratieavond plaats. De officiële startvergadering van de nieuwe adviesraad voor armoede en welzijn is op woensdag 9 februari. “Maar dinsdag 1 februari om 19.30u is er nog een laatste voorbereidende vergadering in dienstencentrum Durgebont, waarop iedereen is uitgenodigd”, zegt schepen van Sociaal Beleid Marina Gys (N-VA). “Tijdens deze vergadering zal een spreker meer vertellen over wat armoede juist is en welke impact dit kan hebben. Daarna volgt een brainstormsessie waarin duidelijk wordt wat onze inwoners verwachten van de adviesraad.” (ema)

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio