De gebouwen van De Welvaart. 

De gebouwen van De Welvaart. ©  kristin matthyssen

Gemeente koopt gebouwen De Welvaart en geeft ze in concessie aan Natuurpunt

Sint-Antonius -

De gemeente Zoersel koopt de gebouwen van het vroeger Domein De Welvaart in Sint-Antonius over van Igean. Het is de bedoeling de paviljoenen met bijhorende grond van 2,4 hectare in concessie te geven aan Natuurpunt Beheer. JNM en Akabe tonen interesse om er hun lokaal te maken.

Kristin Matthyssen

De Welvaart ligt aan de Emiel Vermeulenstraat achter de begraafplaats. Het domein behoorde eerst toe aan coöperatie De Welvaert, daarna Borgerhout en kwam na de fusie in handen van de Stad Antwerpen. Het stedelijk onderwijs organiseerde er bosklassen. Het geheel ligt in het erfgoedlandschap van de abdij van Westmalle.

In 2005 verkocht het Antwerps stadsbestuur De Welvaart. Kempens Landschap kocht de bossen terwijl intercommunale Igean op vraag van de gemeente Zoersel voor 394.660 euro de gebouwen en bijhorende grond van 2,4 hectare kocht. Sindsdien staan de paviljoenen, die dateren van 1996, leeg.

In de gemeenteraad van Zoersel werd nu unaniem beslist dat de gemeente de gebouwen en bijhorende grond overkoopt van Igean om ze bij het gemeentelijk patrimonium te voegen. De geschatte marktwaarde is nu 437.000 euro. De gemeente gaat De Welvaart vervolgens in concessie geven aan Natuurpunt Beheer, onder meer voor huisvesting van jeugdbewegingen JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) en Akabe (tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een beperking). De groene omgeving is fantastisch voor jeugdbewegingen. Er is ook sprake van kampen met de focus op natuurbeleving. Natuurpunt zal instaan voor de renovatie van de gebouwen, wat nodig is na de jarenlange leegstand.

De gebouwen moeten nu eerst gerenoveerd worden. 

De gebouwen moeten nu eerst gerenoveerd worden. © kma 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio