Met de fietslessen voor volwassenen werkt Neteland Welzijn & Zorg drempels naar de arbeidsmarkt, zoals een beperkte mobiliteit, weg. 

Met de fietslessen voor volwassenen werkt Neteland Welzijn & Zorg drempels naar de arbeidsmarkt, zoals een beperkte mobiliteit, weg. © Marc Peeters

Neteland en VDAB willen nog meer mensen aan werk helpen

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen, Vorselaar -

Het samenwerkingsverband van zeven gemeentes uit de Midden-Kempen onder Neteland Welzijn & Zorg slaan de handen in elkaar met VDAB om nog meer mensen naar deelname op de arbeidsmarkt te begeleiden.

Hans Otten

De vijf gemeentes van het samenwerkingsverband Neteland -Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar- vormen samen met buren Kasterlee en Lille het verband Neteland Welzijn & Zorg. De samenwerking heeft al een tijdje een activeringsdienst, die via persoonlijke begeleiding probeert om kwetsbare mensen aan een plekje op de arbeidsmarkt te helpen. Die personen komen meestal via de lokale OCMW’s bij de dienst terecht.

Om die werking nog te versterken, heeft Neteland Welzijn & Zorg nu voor de komende vier jaar een samenwerking afgesloten met VDAB. Samen willen ze de vele vacatures bij bedrijven wegwerken en tegelijkertijd meer mensen aan werk helpen. Daarbij nemen de partners het streefdoel uit het Vlaamse regeerakkoord over: een werkzaamheidsgraad van 80%. Daarvoor zetten ze onder meer in op een betere connectie tussen het middelbaar onderwijs en de arbeidsmarkt. VDAB beschikt bijvoorbeeld over eigen jongerenconsulenten.

Drempels wegwerken

“Door een gerichte warme overdracht van scholen en onderwijscentra naar VDAB, willen we afhakende jongeren zo snel mogelijk op maat begeleiden naar de arbeidsmarkt of richting competentieversterking”, zegt de Herentalse schepen voor welzijn Bart Michielsen (CD&V), voorzitter van Neteland Welzijn & Zorg. “Om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken in 2025, willen we iedereen aan boord, onder wie ook de mensen die momenteel niet toetreden tot de arbeidsmarkt. We werken drempels weg die ervoor zorgen dat de stap naar de arbeidsmarkt te groot is, zoals een gebrek aan kinderopvang of een beperkte mobiliteit.”

Zo vinden in Herentals fietslessen plaats voor werkzoekenden uit de volledige regio Neteland Welzijn & Zorg. Tijdens de cursus is er kinderopvang en de deelnemers kunnen na de opleiding voor een zacht prijsje de fiets mee naar huis nemen. Voor die fietslessen van maart tot en met juni zoekt het initiatief nog vrijwilligers die les willen geven of op de kinderen willen passen. (ho)

hans.cools@regioneteland.be, 0491.62.68.32

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio