“Ik zat woensdag in café Amelie. De jaarmarkt was de hele tijd het onderwerp van gesprek aan de toog”, zegt Maty Van Geirt uit Retie, die in Kasterlee een eigen cateringbedrijf runt. © RR

Maty organiseert poll op Facebook: mag jaarmarkt doorgaan, ja of nee?

RETIE -

Mag de jaarmarkt in Retie in maart opnieuw doorgaan, ja of nee? Inwoner Maty Van Geirt (45) heeft daarover een poll gelanceerd op Facebook. “De jaarmarkt is voor veel mensen in Retie een van dé topevenementen van het jaar”, zegt hij. Het schepencollege hakt maandag de knoop door.

Eddy Meulemans

Normaal zou het schepencollege van Retie donderdagochtend een beslissing nemen over de jaarmarkt. “De jaarmarkt in onze buurgemeente Arendonk, die een week eerder plaatsvindt, is al officieel afgelast”, zegt burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie). “Wij willen eerst nog extra overleggen met de Koninklijke Vereniging van Turnhoutse Markthandelaars (KVTM), die de jaarmarkten in Arendonk en Retie praktisch organiseert. Maandag komen we met het gemeentelijk crisiscomité bijeen voor een definitief besluit. Ook onze noodplanambtenaar, algemeen directeur en diensthoofden van personeel en communicatie hebben zitting in het comité.”

Maty Van Geirt uit Kinschot in Retie, bekend van het cateringbedrijf Fingerfoodtruck in Kasterlee, wil het schepencollege naar eigen zeggen “een handje helpen” en organiseerde daarom op de Facebook-pagina Ge zé van Retie as ge… een bevraging om te polsen naar de mening van de bevolking. Je kon twee antwoorden aankruisen. Het eerste antwoord: ja, de jaarmarkt mag van mij doorgaan. Ofwel: nee, omikron is een te groot gevaar.

“Er werden 243 stemmen uitgebracht, waarvan 229 ja en slechts 17 nee”, zegt Maty. Het resultaat van de poll, hoe bescheiden ook, verrast hem niet. “Ik zat woensdag in café Amelie. De jaarmarkt was de hele tijd het onderwerp van gesprek aan de toog. Voor veel mensen in Retie is maart-kermis met de bijbehorende jaarmarkt een van dé evenementen van het jaar. Er komt altijd veel volk op af: op de markt zelf én in de lokale cafés.”

Correcte evenementenkalender

Burgemeester Patrick Geuens belooft snel duidelijkheid te geven aan zijn inwoners, maar zeker ook aan de marktkramers en horecauitbaters, zodat zij niet nodeloos tenten of materieel zouden huren en extra voorraden inkopen. “Ook ons maandelijks infoblad gaat volgende week naar de drukker”, zegt de burgemeester. “In het magazine willen we een zo correct mogelijke evenementenkalender meegeven voor de komende weken en maanden.”

De jaarmarkt in Retie vindt normaal plaats op maandag 21 maart, een week later dan in buurdorp Arendonk. (ema)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners