De nieuwe overslaghal van Ivarem wordt op deze plek naast de hoofdzetel gebouwd. 

De nieuwe overslaghal van Ivarem wordt op deze plek naast de hoofdzetel gebouwd. © Leo De Nijn

Ivarem trekt vergunningsaanvraag overslaghal al voor derde keer in: “We zijn bereid om een geluidswal te plaatsen”

Muizen -

Ivarem gaat een nieuwe omgevingsvergunning indienen voor het bouwen van een overslaghal op de site op de Leuvensesteenweg in Muizen (Mechelen). De intercommunale voor afvalbeheer kreeg een negatief advies over de geluidsoverlast. Het is al de derde keer dat Ivarem de plannen aanpast na protest van buurtbewoners. “We zijn bereid om een extra geluidswal te plaatsen langs de kant van het Brabantstraatje”, zegt voorzitter Koen Anciaux van Ivarem.

Leo De Nijn

De plannen voor de hal voor overslag van onder meer huis- en grofvuil, groenafval, bouwafval en afgedankte apparaten slepen al jaren aan. De eerste milieuvergunningsaanvraag werd in 2016 ingediend, maar die werd na opmerkingen en bezorgdheden door de buurt en overheden weer ingetrokken.

Ivarem wil het restafval uit de ruime regio Mechelen afvoeren via het spoor naar de verwerkingsinstallatie in Geel. “Op deze manier gaan we 1.155 vrachtwagens minder over de weg zien rijden, omdat wij ze dan op onze site op treinwagens kunnen vervoeren”, klinkt het bij Ivarem.

Nieuwe studie

De buurt van de Leuvensesteenweg is minder enthousiast en is van mening dat een industriële overslaghal niet thuishoort in een woonbuurt. Nu de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning al voor de derde keer een negatief advies krijgt, laat Ivarem een nieuwe studie uitvoeren.

“Als uit deze studie blijkt dat er aanpassingen nodig zijn om mogelijke geluidshinder te dempen, dan gaan we dat zeker doen. Het aanbrengen van een extra geluidswal langs de kant van het Brabantstraatje behoort tot de mogelijkheden. We verwachten dat we, na een nieuw openbaar onderzoek, binnen dit en drie maanden een nieuwe omgevingsvergunning kunnen indien”, deelt Ivarem-voorzitter Koen Anciaux nog mee.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio