©  REUTERS

Verenigde Staten geeft Poetin antwoord op Russische eisen, maar Kremlin ziet “weinig reden tot optimisme”

De Verenigde Staten hebben woensdag hun antwoord gegeven op de eisen van Rusland. Ook de NAVO zal vandaag haar antwoord overhandigen aan de Russen. Beiden pleiten voor de diplomatieke weg. Maar aan Russische kant zien ze “weinig reden tot optimisme”.

LEES OOK. Zitten we straks zonder gas als Rusland dat wil? En wat wil of kan de VS daaraan doen?

Rusland onthulde midden december twee voorstellen van verdragen, om de invloed van de NAVO en de VS in de omgeving van Rusland te beperken. Moskou eist een geschreven engagement dat Oekraïne en Georgië geen lid van de NAVO zullen worden. Ook vraagt Moskou een terugtrekking van troepen en bewapening van de NAVO uit landen van Oost-Europa, die na 1997 tot de NAVO zijn toegetreden.

De voorstellen zouden de VS ook verbieden om legerbases op te richten in alle gewezen Sovjetlanden die geen leden zijn van de NAVO, om er infrastructuur te gebruiken “voor iedere militaire activiteit” en zelfs om “een bilaterale militaire samenwerking te ontwikkelen” met die landen.

Anthony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, liet woensdag (lokale tijd) weten dat de Amerikanen hun antwoord overgemaakt hebben aan de Russen. Het antwoord zou “een serieuze diplomatieke weg voorwaarts uitstippelen, mocht Rusland daarvoor kiezen,” zei hij woensdag tegen verslaggevers.

Over de inhoud van de brief werd geen informatie verstrekt. Het antwoord zal ook niet openbaar worden gemaakt, stelt Blinken, maar is in zekere zin al bekend. “Zonder in te gaan op de details van het document, kan ik u zeggen dat het herhaalt wat Washington al weken en - in zekere zin - al jaren zegt: dat we het opendeurprincipe van de NAVO verdedigen.” Oekraïne heeft het recht zelf zijn bondgenoten te kiezen, benadrukte de Amerikaanse buitenlandminister. Wel zei hij open te staan voor dialoog met Moskou. De Amerikaan verwacht de komende dagen een vervolggesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, nu het document in Moskou is.

De bal ligt nu in het kamp van de Russen, zei Blinken. “Ik denk dat er belangrijke dingen zijn om mee te werken als Rusland serieus wil werken. En dat is aan president Poetin. We zullen zien hoe ze reageren”, zei hij.

Geen cruciale toegevingen

De NAVO heeft een eigen antwoord opgemaakt, dat in overeenstemming is met het schrijven van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse antwoord moet het antwoord van de militaire verdragsorganisatie aanvullen. De NAVO zal dat schriftelijk antwoord donderdag overhandigen.

Volgens diplomaten bevat het antwoord geen enkele cruciale toegeving aan Moskou. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei dat het bondgenootschap opnieuw de wens heeft uitgesproken om een “politieke oplossing” te vinden en moedigde Moskou aan de “weg van de diplomatie” te kiezen.

Niettemin voegde hij eraan toe dat de NAVO bereid is bijkomende troepen te sturen naar de regio’s rond de Baltische en Zwarte Zee.

“Er zijn ernstige meningsverschillen tussen de NAVO en Rusland, maar het is ook nodig om onze overeenstemmingen te vinden om een gewapend conflict te vermijden”, zei het hoofd van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Westerse antwoorden bieden voor Kremlin “weinig reden tot optimisme”

De antwoorden van de NAVO en de VS op de Russische vraag naar meer veiligheidsgaranties, houden volgens het Kremlin onvoldoende rekening met de standpunten van Moskou. “Op basis hiervan is er maar weinig reden tot optimisme”, zo heeft Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, donderdag gereageerd.

“Je kan niet zeggen dat er rekening werd gehouden met onze standpunten, of dat er een bereidheid is om onze bezorgdheden in overweging te nemen”, heeft Peskov aan journalisten verklaard. De woordvoerder van het Kremlin wenste zich verder te onthouden van “conceptuele beoordelingen” van het westerse antwoord.

De Russische president Vladimir Poetin heeft het antwoord van de VS al gelezen, zo wordt wel bevestigd. Wanneer Moskou zal reageren, is nog niet duidelijk. “Het zal uiteraard enige tijd vergen om alles te analyseren”, aldus Peskov.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov omschrijft het Amerikaanse antwoord als “een reactie die ons de mogelijkheid biedt om te rekenen op het begin van een ernstig gesprek, maar dan wel over secundaire kwesties.” Maar het document bevat “geen positieve reactie op het hoofdthema”, zo luidt het nog.

LEES OOK. De baas op de grond, over het luchtruim en online: zoveel hebben we te vrezen van het Russisch leger

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio