© Belga

Belgische strips sieren het nieuwe paspoort

Wie binnenkort een nieuw paspoort krijgt, zal voortaan op reis gaan in het thema van menig Belgische stripheld. Het nieuwe paspoort bevat binnenin niet langer afbeeldingen van gebouwen, maar prentjes die pakweg met Kuifje, Suske en Wiske, Nero, Jommeke of De Smurfen te maken hebben, allen in het thema reizen.

Bron: Belga

“Een paspoort is een waardevol reisdocument, het Belgische is des te waardevoller want het wordt beschouwd als een van de machtigste ter wereld”, trapte minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès donderdag de online voorstelling van het nieuwe reisdocument af. Het Belgische paspoort staat op een gedeelde vijfde stek in de ranglijst van ‘machtigste paspoorten’, een graadmeter voor het aantal landen waar het toegang tot verschaft zonder dat voorafgaand een visum nodig is.

 

 ©  Belga

Het document is niet alleen gegeerd bij de burger, maar ook bij vervalsers, luidde het. “Om de veiligheid van het paspoort en de bescherming van persoonsgegevens van Belgen te garanderen, moeten we steeds de beveiligingstechnieken bijwerken”, dixit de minister.

Het nieuwe paspoort verwerkt 48 veiligheidselementen, een verdubbeling. Zo is er voortaan bijvoorbeeld ook een barcode en bestaat het paspoortnummer uit 2 letters en 7 cijfers, in plaats van 2 letters met 6 cijfers. De datapagina is gemaakt van polycarbonaat, dezelfde plastic als die van de identiteitskaart. Daarbij valt het transparante ‘decodeerblad’ weg omdat de decodeerfilter in de datapagina geïntegreerd werd. Er is bijvoorbeeld ook sprake van een derde foto, in lasergravure.

 

 ©  Belga

Het normale paspoort telt 2 extra pagina’s, of 34 in totaal. Het document, dat 7 jaar geldig blijft, is beschikbaar voor aanvraag vanaf 7 februari. De standaard basisprijs blijft ongewijzigd op 65 euro, maar afhankelijk van de gemeente van afgifte komt daar nog een bedrag bovenop.

Het huidige design van het paspoort dateert al van 2008, met afbeeldingen van de stadhuizen van de tien provinciehoofdsteden en van de kabinetten van de ministers-presidenten van de deelstaten. Er zijn met andere woorden al langere tijd veel gelijkaardige paspoorten in omloop, waardoor er meer kans op namaak is, aldus Wilmès.

Het stripthema vertegenwoordigt goed het land, benadrukte ze. “Het is Belgisch en wereldwijd bekend erfgoed. Het stripverhaal maakt integraal deel uit van ons patrimonium, zowel in het noorden als het zuiden van het land. Het heeft wereldwijde faam”, voegde Dirk Bulcke van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken toe.

Verschillende uitgeverijen stelden gratis afbeeldingen ter beschikking, veel bestaande, maar sommigen werden op maat gemaakt of aangepast. In het paspoort is vooraan bijvoorbeeld de bekende raket van Kuifje te vinden. Er zijn voorts ook afbeeldingen van de reeksen Natasja, Marsupilami, Suske en Wiske, Bollie en Billie, Kari Lente, Blake & Mortimer, De Kiekeboes, Lucky Luke, De Smurfen, Robbedoes en Kwabbernoot, Jommeke, Largo Winch en Nero. De afbeeldingen op de lege stempelpagina’s zijn deels zichtbaar afgedrukt, de details van de personages ‘onzichtbaar’ in UV-inkt, wat zichtbaar wordt met UV-lamp bij de paspoortcontrole.

In 2021 leverde de FOD 367.383 paspoorten af, ruim 166.000 meer dan in 2020, maar nog steeds heel wat minder dan in de ‘precoronajaren’, toen COVID het reizen belemmerde. In 2019 werden nog bijna 543.000 paspoorten afgeleverd, in 2019 bijna 648.000.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio