© ATV

Teleurstellende opkomst in Antwerpse zomerscholen

Antwerpen -

De Antwerpse zomerscholen kenden een lage opkomst in juli en augustus. Dat blijkt uit de evaluatie van de stad. Heel wat leerlingen kwamen na een paar dagen niet meer opdagen. Enkel de zomerschool van het Stedelijk Onderwijs kon mooie cijfers voorleggen.

Jan Stassijns

“De aanwezigheden zijn teleurstellend, voor ons allemaal. Maar ik wil erop wijzen dat het meer te maken heeft met de omstandigheden waarin ze georganiseerd zijn.” Dat zegt Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) na de evaluatie van de zomerscholen die afgelopen zomer in Antwerpen zijn georganiseerd.

Zomerscholen zijn in het leven geroepen om de leerachterstand weg te werken of te verkleinen. En hoewel de coronacrisis die achterstand behoorlijk in de hand heeft gewerkt, was de opkomst afgelopen zomer minder dan in 2020. De verklaring wordt onder meer gezocht bij de coronamaatregelen. “We zaten nu met een zomer waarin alles weer kon en mocht”, zegt Beels. ”Gezinnen maakten lastminute vakantieplannen en dat heeft daar veel mee te maken.”

Vooral in de zomerscholen georganiseerd door externe partners, haakten heel wat leerlingen af. De Summer Academy, een initiatief van Teach 4 Belgium en Piazza dell’Arte, telde 230 inschrijvingen, maar elke dag kwam slechts de helft van de leerlingen opdagen.

 

 ©  Dirk Kerstens

Youthstart, een initiatief voor jongeren die niet voltijds naar school gaan of werkzoekend zijn, moest één van de twee cursussen annuleren omdat maar twee jongeren kwamen opdagen. En ook de initiatieven van PEP! en Athena Open Leercentrum kenden wisselende aanwezigheden.

16% aanwezig

Scholen die zelf een zomerschool opzetten, zoals de GO! Kunsthumaniora slaagden er wel in om hun leerlingen bij hen te houden. En ook het Stedelijk Onderwijs, dat een eigen programma uitwerkte, kende een hoge opkomst. “80% van de leerlingen waren acht dagen of meer aanwezig op tien dagen”, zegt Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. “Er namen 598 leerlingen deel uit 68 scholen, ten opzichte van 543 leerlingen uit 57 in 2020. Zo bereikten we 16% van het aantal kinderen dat in aanmerking kwam en we hadden nog onbenutte capaciteit. Het zal er dus op aankomen om de volgende jaren nog meer leerlingen te bereiken en te stimuleren om zich in te schrijven.”

In de raadscommissie van schepen Beels, dinsdagavond, kwam er kritiek vanuit de oppositie. Ikrame Kastit (Groen) deelde de teleurstelling over het aantal aanwezigen. Ze vroeg zich ook af op welke manier de impact van de zomerscholen op de leerachterstand van de leerlingen gemeten wordt. “De verschillende initiatieven hebben hun eigen manieren om te evalueren, maar waarom zijn er geen instrumenten aangeboden om dat op een gelijkaardige manier te doen? Zo kunnen we pas een idee krijgen van de impact.”

Dat is ook de kritiek van Peggy Pooters (Vlaams Belang). Zij stelde vooral het nut van de zomerscholen van externe partners in vraag. Mie Branders (PVDA) vroeg dan weer wat begrip. “Ik vind dat er te negatief geëvalueerd wordt”, zei ze. “Je kan niet vergelijken met vorige jaren, net omdat het coronajaren zijn. Het is onmogelijk hier conclusies uit te trekken.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio