© ATV

Kanaalverbreding zware dobber voor Moedige Bijters: “Na 38 jaar vliegen we van onze pleinen”

Schoten -

De geplande verbreding van het Albertkanaal en de Hoogmolendijk heeft vervelende gevolgen voor De Moedige Bijters. De hondenschool vliegt na 38 jaar van haar vertrouwde pleinen op de kruising van het Albertkanaal en het kanaal Dessel-Schoten. Op 1 februari moet het terrein ontruimd zijn. “We kunnen voorlopig terecht bij De Legende aan de overkant van de vaart, maar zoeken wanhopig een magazijn om de inboedel van onze kantine in onder te brengen”, aldus een bedrukte voorzitter Stephanie Van den Wouwer.

Jan Auman

De Moedige Bijters (DMB), officieel erkend door de Koninklijk Kynologische Unie Sint-Hubertus, is de ludieke naam voor een serieuze hondenschool voor zogenaamde politiehonden: Duitse, Mechelse en Hollandse herders. “We tellen zo’n honderd leden. Zelf kom ik hier sinds m’n 14 jaar. Met mijn eigen hond Max nam ik deel aan ontelbare wedstrijden. Hij is onlangs gestorven. Ik wilde zijn as hier graag uitstrooien, maar dat zit er niet meer in”, vertelt Stephanie (32), die ook een kennel gespecialiseerd in Hollandse herders uitbaat in de Elzendreef in Schoten.

Oefening met pakman.

Oefening met pakman. © JAA

“We leren jonge en al te enthousiaste huisdieren netjes gehoorzamen, maar doen meer dan dat”, vertelt ze. “We leiden honden ook op om hun baasje gedisciplineerd, maar met volle overgave als het moet, te verdedigen tegen belagers. We doen daarbij een beroep op ervaren pakwerkers. Dat zijn leden die zich, gehuld in beschermende kledij, voordoen als de slechterik. Er worden geregeld wedstrijden georganiseerd. Onze leden komen uit de hele regio, maar sommigen zelfs uit Vilvoorde en Hulshout.”

Uitdrijving

Een bezorgde DMB-voorzitter Stephanie Van den Wouwer.

Een bezorgde DMB-voorzitter Stephanie Van den Wouwer. © JAA

DMB bestaat sinds 1984 en sinds dat prille begin huurt de club aan een schappelijke prijs een groot terrein langs het Albertkanaal, centraal in Schoten. Het gaat om een verloren stuk oever tussen kade en autoweg langs het kanaal. “De 9.000 vierkante meter zijn ideaal om te oefenen en we hebben hier destijds een mooie gezellige kantine gebouwd waar onze hechte gemeenschap van hondenliefhebbers prachtige tijden heeft beleefd. Dat het verhaal hier ooit zou eindigen, wisten we. Maar we zijn toch ontgoocheld over de manier waarop we nu ontzet worden”, aldus de voorzitter.

Vijf jaar geleden al doken de eerste geruchten op over de kanaalverbreding en het opzeggen van de gebruiksovereenkomst. “Die datum werd alsmaar maar uitgesteld tot we eind vorig jaar plots bericht kregen van De Vlaamse Waterweg (DVW), eigenaar van de gronden, dat het vooruit moest gaan en dat we ‘onze pleinen’ tegen 1 februari moesten verlaten”, vertelt Stephanie de kroniek van een aangekondigde uitdrijving.

De Legende

“We zijn al heel lang in gesprek met de gemeente en DVW om een alternatieve plek te vinden. Dat heeft na al die jaren nog altijd niks opgeleverd. Gelukkig vonden we dankzij de gastvrijheid van re-enactmentvereniging De Legende toch nog een alternatief. We mogen mee gebruikmaken van hun, zij het veel kleinere, terrein aan de overkant van de vaart, naast de kantoren van DVW. Dat plein is maar een kwart zo groot, maar het is iets. We zijn De Legende heel dankbaar en kunnen er onze lessen organiseren, maar er is veel te weinig plaats om ons hele hebben en houden naar daar te verhuizen.”

DMB hoopt ooit – alle geplande werken samen zouden mogelijk zes jaar duren – te kunnen terugkeren naar de vertrouwde stek, ook al zal die dan gekrompen zijn tot 7.000 vierkante meter. Al hoopt het bestuur van de hondenschool wel dat DVW zich socialer zal opstellen wat de huurprijs betreft, want die zou mogelijk vervijfvoudigd worden. DMB blijft hopen dat ook de gemeente haar tanden zet in het dossier en na jaren ‘zoeken’ eindelijk wél met een terrein voor de dag komt voor één van haar oudste verenigingen.

De altijd gezellige, maar nu gedeeltelijk ontruimde kantine van De Moedige Bijters biedt vandaag maar een trieste aanblik.

De altijd gezellige, maar nu gedeeltelijk ontruimde kantine van De Moedige Bijters biedt vandaag maar een trieste aanblik. © JAA

Zoektocht naar magazijn

Maar eerst stelt zich een prangender probleem. Stephanie Van den Wouwer: “We zijn sinds enkele weken met pijn in het hart bezig met het ontruimen van onze pleinen. Alles moet weg. Het terrein moet in z’n oorspronkelijke toestand worden teruggeven. Ook onze kantine moet dus worden afgebroken. Maar dat is een groot probleem. Niet alleen emotioneel, maar ook om de inboedel tijdelijk te stockeren. Tafels, stoelen, servies, bekers, trainingsmateriaal,… Hier staat een hele huisraad binnen. Wij vinden daar nergens plaats voor, ook niet bij De Legende! We gaan de kantine echt niet afbreken alvorens hiervoor een oplossing gevonden is”, bijt Stephanie van zich af.

Veertig vierkante meter zou al volstaan, maar dat magazijn moet dan wel meerdere jaren in gebruik kunnen blijven en voor een betaalbare huurprijs, want DMB is geen golf- of hockeyclub met rijke leden. Stephanie Van den Wouwer: “We hopen echt dat DVW of gemeente ons uit de nood helpen. Zij moeten toch ergens over zo’n overdekte ruimte beschikken? Ook andere eigenaars van een magazijn in Schoten mogen zich melden. Enfin: dit weekend nemen we afscheid van deze plek. De lessen zullen hier nog een laatste keer doorgaan. Vanaf februari breekt een nieuw hoofdstuk aan op de andere kanaaloever en hebben we onze spullen hopelijk ergens droog en veilig kunnen stallen.”

 

 © JAA

Omgeving Wijtschot mogelijk nieuwe vaste stek

De Vlaamse Waterweg (DVW), eigenaar van het terrein, zegt dat de uitdrijving van De Moedige Bijters noodzakelijk is om de onderboring van het Albertkanaal, het verleggen van NAVO-leidingen, de aanleg van een bijkomende aanrijstrook op de Hoogmolendijk en verbredings- en oeverwerken langs het kanaal.

“De formele opzeg naar De Moedige Bijters werd in oktober verstuurd met de vraag om het terrein te ontruimen tegen eind december. Toen is ook meegegeven dat de club kosteloos op het terrein kon blijven zolang er nog geen werken zijn. De werken starten zoals aangegeven in februari”, aldus Liliane Stinissen, woordvoerder van DVW.

“Eveneens in september hebben we een tijdelijk alternatief aangeboden door de hondenschool te integreren op het terrein van De Legende. Beide verenigingen zouden het terrein samen kunnen gebruiken, maar op andere tijdstippen. Een definitieve nieuwe locatie werd ook na diverse gesprekken met de gemeente niet gevonden”, erkent Stinissen.

Windturbines

Bij de gemeente geeft schepen van Dierenwelzijn Paul Valkeniers (Open Vld) toe dat het huisvestingsprobleem van DMB al vele jaren bekend is. “In de vorige legislatuur ontstond het idee om de hondenschool onder te brengen bij de E10-plas. Dat was ook de reden waarom we die weiden nadien aangekocht hebben. Maar om vele redenen is die piste in het water gevallen.”

“Op lange termijn zou het Wijtschot mogelijk een oplossing kunnen bieden”, meent Valkeniers. “In die omgeving zitten nu ook al het dierenasiel en die andere hondenschool Politiehond Schoten. Hopelijk wordt de weigering van de vergunning voor de windturbines – die aangevochten wordt door Ecopower – weldra bevestigd. Dan kunnen we daar eindelijk verder met die en andere plannen op de oude stortplaats en omgeving waar ook een bedrijvenpark voorzien is. Binnenkort hebben we alleszins met DVW alleszins nieuw overleg over DMB.” 

ie een magazijn ter beschikking heeft voor De Moedige Bijters mag bericht sturen naar contact@dmbschoten.be
 

 © JAA

 

 © JAA

 

 © JAA

 

 © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio