Steven Van Gucht juicht afvoeren van huidige quarantaineregels op school toe: “Die waren toch maar druppel op een hete plaat”

Opluchting bij vele ouders in Vlaanderen. De ministers van Onderwijs en Gezondheidszorg beslisten woensdag om de quarantaineregels op school grotendeels op de schop te doen. Alleen wie ziek of besmet is, moet voortaan thuisblijven. Alle andere scholieren mogen naar school blijven gaan, ook al hebben meer dan vier klasgenootjes positief getest. Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) kan zich vinden in die beslissing. “De huidige regels waren sowieso niet heel effectief en eigenlijk maar een druppel op een hete plaat”, zei de viroloog woensdagavond in De Afspraak op Canvas.

Bron: VRT

LEES OOK. Dan toch akkoord over quarantaineregels in onderwijs: alle regels vallen weg (behalve voor niet-gevaccineerde leerlingen)

Duizenden kinderen uit de lagere school en het middelbaar zitten of zaten de voorbije weken meer dan hen lief was thuis. Volgens Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit), ook te gast in De Afspraak, gaat het in de stad Antwerpen op dit moment alleen al om 150 gesloten klassen en negen volledig gesloten scholen.

Omikron gijzelt ons onderwijs en de huidige quarantaineregels waren niet langer houdbaar, besliste de overheid. De soepelere regels moeten er voor zorgen dat kinderen de komende weken niet weer om de haverklap niet meer naar school kunnen.

Niet effectief

“Dat is absoluut een nobel doel. We hebben altijd gezegd dat onderwijs prioriteit verdient en dan begrijp dat ik men op een gegeven moment naar de procedures kijkt”, zei Steven Van Gucht. Van Gucht noemt de huidige regel waarbij klassen sluiten wanneer meer dan vier kinderen positief testen een ‘noodplanprocedure’. “Eigenlijk moeten we vaststellen dat dat noodbeleid niet heel effectief was. Het was eigenlijk een druppel op een hete plaat. De impact ervan was heel beperkt. Veel belangrijker is het om hard in te zetten op goede ventilatie en goed dragen van het mondmasker.”

Probleem niet opgelost

Toch waarschuwt Van Gucht dat we nu niet moeten denken dat plots alle scholen en klassen weer open gaan en er zich geen nieuwe sluitingen meer gaan voordoen. “We moeten opletten: door de regels aan te passen is het probleem nog niet opgelost. Er doen zich nog steeds heel veel besmettingen voor en er zijn nog heel veel zieke leerkrachten en personeelsleden. Dat is vaak de reden waarom scholen en klassen sluiten en dat gaat met deze wijzigende regels niet veranderen.”

Testen

Steven Van Gucht was naar eigen zeggen altijd al een koele minnaar van het huidige quarantainebeleid. “Ik had meer ingezet op preventief testen. Wie thuis positief test blijft thuis, wie negatief test kan naar school. Dat systeem past men al langer toe in Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië en dat werkt daar goed.”

Een verplichting om op regelmatige basis schoolkinderen te testen komt er niet, enkel een advies om dat te doen. Antwerps schepen Jinnih Beels uitte haar bedenkingen bij het op regelmatige basis testen van lagere schoolkinderen. “Veel ouders hebben daar moeite mee, en ik begrijp hen. In Antwerpen zitten we met 65.000 kinderen in het basisonderwijs die zichzelf niet kunnen testen, maar daarvoor afhankelijk zijn van hun ouders of leerkrachten. Dat zijn toch serieuze drempels en we moeten ook toegeven dat die zelftests niet zaligmakend zijn”, aldus Beels, die ook denkt dat veel ouders hun kinderen niet consequent zullen testen als het geen verplichtend karakter heeft.

Steven Van Gucht erkent dat het advies om schoolkinderen te testen “een halve maatregel” is. “Maar af en toe zullen die zelftests er wel eens besmette kinderen uithalen die vervolgens niet naar school of naar hun grootouders gaan.”

Van Gucht is wel hoopvol dat we de huidige omikrongolf snel achter ons kunnen laten. “Het virus raast nu door de scholen, maar dat gaat niet blijven duren. Het is een kwestie van weken vooraleer we echt kunnen versoepelen en zeker in het onderwijs.”

(joro)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio