Antwerpse opperrabbijn David Lieberman op 96-jarige leeftijd overleden

De Antwerpse opperrabbijn David Lieberman is woensdagavond op 96-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft het tijdschrift Joods Actueel. De man kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen. “Dit is een groot verlies voor Antwerpen”, zegt hoofdredacteur Terry Davids van Joods Actueel.

dvd

Volgens Joods Actueel was de opperrabbijn net één dag thuis na een verblijf van enkele weken in het ziekenhuis voor een heup-revalidatie. Hij overleed woensdagavond omringd door vrienden en familie.

“Dit is een groot verlies voor Antwerpen”, zegt hoofdredacteur Terry Davids. “Mensen kwamen hem opzoeken vanuit de hele wereld, hem vervangen zal nooit mogelijk zijn.”

Lieberman was al rabbijn sinds 1949, nadat hij in de Verenigde Staten had gestudeerd. Eerder had hij zijn studies aan de Talmoedschool van Heide moeten stopzetten toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en hij en zijn familie werden gedwongen om te vluchten naar Frankrijk.

In 1980 keerde hij terug naar Antwerpen en werd hij het hoofd van de Israëlitische geloofsgemeenschap Shomre Hadas. In 2011 werd de rabbijn onderscheiden voor zijn lange staat van dienst en kreeg hij van Antwerps gouverneur Cathy Berx de onderscheiding van Officier in de Leopoldsorde.

Kamerlid Michael Freilich heeft via Twitter ook gereageerd op de dood van Lieberman. Hij noemt de rabbijn “een erudiet man, een bescheiden persoonlijkheid, een geëngageerde rabbijn en een geliefde leider”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio