Bruno Stevenheydens met zijn winnende foto en de koeltorens van Doel op de achtergrond. Vanaf vrijdag moeten de koeltorens geblurd worden.

Bruno Stevenheydens met zijn winnende foto en de koeltorens van Doel op de achtergrond. Vanaf vrijdag moeten de koeltorens geblurd worden. © RR

En plots mag je je favoriete achtergrond niet meer fotograferen: “Alleen al met mijn profielfoto op Facebook ben ik in overtreding”

Prijswinnend amateurfotograaf Bruno Stevenheydens uit Lier krabt zich in het haar. Vanaf vrijdag is het bij wet verboden om foto’s te maken van Belgische nucleaire installaties, op straffe van een boete tussen 208 en 800 euro en een celstraf van acht dagen tot een jaar. Maar Bruno heeft tientallen foto’s met de koeltorens van de kerncentrale van Doel in de achtergrond. “Het is onbegonnen werk om foto’s van het dorp Doel bijvoorbeeld te blurren, aangezien de torens daar vlakbij staan.”

Dieter Verschooren

Sinds 23 maart 2020 is de wet tot wazigmaking van de beelden van nucleaire installaties en kritieke inrichtingen van kracht. Daarin wordt vooral het verbod op lucht- en satellietbeelden van gevoelige gebouwen beschreven. Die wet wordt vanaf vrijdag 28 januari uitgebreid met enkele toevoegingen. De belangrijkste zijn het verbod op alle soorten beeldopnames, dat inspecteurs van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) pv’s mogen uitschrijven als ze een inbreuk vaststellen en dat de uitbater van de nucleaire site zelf wel foto’s of opnames mag maken van de site.

Concreet komt het er op neer dat Jan met de pet vanaf vrijdag geen beelden meer mag maken van Belgische kerncentrales. Bruno Stevenheydens uit Lier is één van hen. De man, die vroeger nog in Beveren heeft gewoond, is al jaren bezig met fotografie en gebruikt voor zijn beelden vaak de koeltorens van de kerncentrale in Doel als landschapselement. Hij won zelfs een fotowedstrijd met een foto van de koeltorens. Hij was dan ook verbaasd over de uitbreiding van de wet. “Alleen al met mijn profielfoto op Facebook ben ik in overtreding”, zegt Bruno. “Ik heb heel veel landschapsfoto’s waarop de koeltorens te zien zijn, vaak van op kilometers afstand. Zo heb ik zelfs een foto van de Kalmthoutse heide – zo’n veertien kilometer in vogelvlucht van Doel – waarop de rookpluim te zien is. Ik begrijp niet dat zulke beelden een gevaar vormen voor de nucleaire veiligheid. Dat je in de onmiddellijke omgeving van een kerncentrale geen gedetailleerde foto’s van de installatie mag nemen, is niet meer dan logisch, maar dit vind ik wel verregaand.”

“Het is trouwens onbegonnen werk om foto’s van het dorp Doel bijvoorbeeld te blurren, aangezien de torens daar vlakbij staan”, zegt Bruno. “Ik zie trouwens dat de wet unaniem goedgekeurd is in het parlement, maar wat gaan de partijen doen die een campagne rond een eventuele kernuitstap hebben lopen? Ik ben alleszins van plan om een brief te richten aan het FANC of de minister. Na het lezen van het Koninklijk Besluit zal ik wellicht een uitzondering aanvragen.” (Lees verder onder de foto)

Zo zullen de koeltorens van de kerncentrale in Doel er op beeld vanaf vrijdag moeten uitzien: geblurd. 

Zo zullen de koeltorens van de kerncentrale in Doel er op beeld vanaf vrijdag moeten uitzien: geblurd. ©  dvk

Uitzonderingen mogelijk

Ines Venneman, woordvoerster van het FANC bevestigt dat de uitgebreide wet ook geldt voor toeristen en amateurfotografen. “De uitbreiding van de wet betreft een verbod op eender welke beeldvorming van alle elementen van een nucleaire site, inclusief koeltorens”, zegt ze. “We beseffen dat dat vrij streng is, maar we hebben ook enkele uitzonderingen ingebouwd voor pers of tentoonstellingen bijvoorbeeld. De wet gaat heel breed, dus geldt ze ook voor toeristen of amateurfotografen die een foto maken met een koeltoren op de achtergrond. We moeten dat wel nuanceren, en bij een eventuele gerechtelijke vervolging houden we rekening met het redelijkheidsprincipe. Het gaat vooral om een regel rond nucleaire beveiliging en antiterreur. Ons inziens was de huidige wet te beperkt en hebben we gepleit voor een uitbreiding.”

Bestaande beelden van nucleaire sites moeten vanaf vrijdag dus bij wet geblurd worden, tenzij met toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Binnenkort volgt nog een Koninklijk Besluit waarin de modaliteiten verder gedetailleerd worden. Tot dan blijven amateurfotografen nog even in het ongewisse over wat kan en niet.

MEER OVER

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio