Deze brug over de Vrouwvliet is voor fietsers en voetgangers vanaf volgende week een nieuwe entree naar het Tivolipark. 

Deze brug over de Vrouwvliet is voor fietsers en voetgangers vanaf volgende week een nieuwe entree naar het Tivolipark. © Sven Van Haezendonck 

Nieuwe parking en brug naar Tivolipark opent volgende week voor publiek

Mechelen -

Er is al jaren sprake van, maar op dinsdag 1 februari is het eindelijk zover. Dan opent de nieuwe parking van het Tivolipark in Mechelen voor het publiek. Met een gloednieuwe brug over de Vrouwvliet krijgen wandelaars en fietsers er niet alleen een nieuwe toegang naar het park bij, maar ook een aangename fietsroute.

Sven Van Haezendonck

Alhoewel Tivoli langs de Vrouwvlietroute ligt, was er voor wandelaars en fietsers nooit een rechtstreekse toegang naar het domein. Bovendien maakte het stadsbestuur al langer plannen voor een aantrekkelijke fietsroute tussen het centrum en het park, maar bijvoorbeeld ook voor een interessante fietsverbinding naar het nieuwe ziekenhuis. Ook de realisatie van een parking buiten het park stond al lang op het programma.

Met een totaalproject maakte Mechelen daar werk van. De stad investeerde bijna een miljoen euro in een nieuwe parking én in een nieuwe toegang over de Vrouwvliet. Die geeft rechtstreeks uit op Kasteel Tivoli, een restaurant. Al had de realisatie wel wat voeten in de aarde, waardoor de opening maanden vertraging opliep.

De nieuwe parking achter Thiry Paints in de Eikestraat telt negentig plaatsen. 

De nieuwe parking achter Thiry Paints in de Eikestraat telt negentig plaatsen. ©  Sven Van Haezendonck

“Bij de realisatie van de nieuwe brug speelde corona ons parten en was er ook schaarste aan materialen op de markt. De leuning werd recent aangebracht”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken. Op de werf moest de aannemer pas gestort beton uitbreken omdat er problemen mee waren, maar ondertussen is dat ook opnieuw gegoten.

Nieuwe bomen

Eind goed, al goed. Begin volgende week opent de nieuwe infrastructuur voor het publiek, een hele verbetering in vergelijking met de huidige situatie. Bezoekers die met de wagen komen, kunnen het Tivolipark in de toekomst bereiken via de Eikestraat. Achter het gebouw van Thiry Paints heeft de stad een parking aangelegd van waterdoorlatend materiaal. Ze telt negentig parkeerplaatsen, er werden nieuwe bomen aangeplant en graszones aangelegd met picknickbanken.

Er werden ook grasperken met picknickbanken aangelegd. 

Er werden ook grasperken met picknickbanken aangelegd. ©  Sven Van Haezendonck

“Je kunt dit zien als een nieuwe entree naar het Tivolipark”, zegt de eerste schepen. Al is de nieuwe infrastructuur meer dan dat. Vanuit de binnenstad kan je voortaan door de wijk Oud-Oefenplein naar het Tivolipark fietsen of wandelen. “Via de Tivoliroute kan je overdag door het park naar de nieuwe fietstunnel onder de R6 of het ziekenhuis fietsen”, legt Princen uit.

Nieuwe poort

’s Avonds is het park gesloten. “Op de nieuwe poort moeten we wel nog even wachten.” Na de sluitingsuren is er voor fietsers een alternatief vlak naast het park. Tussen de wijk Otterbeek en het park loopt er een nieuw fietspad dat de Antwerpsesteenweg verbindt met de achterliggende Tivoliwijk en het AZ Sint-Maarten.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio