© ATV

Daar zijn de luchtreinigers: berenklas Heilige Familie ademt zuiverste lucht

Schoten/Bornem -

De berenklas van juf Lynn en nog vier andere groepen van basisschool Heilige Familie ademen tot eind dit schooljaar de schoonste lucht van heel Schoten. “Dit toestel zorgt ervoor dat de zwevende inhoud van dit lokaal zes (!) keer per uur volledig gezuiverd wordt”, aldus Pieter De Mil van Allora Factory uit Bornem. Als medewerker en sponsor van het wetenschappelijk experiment van professor Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst kwam die de luchtreinigers woensdag in Schoten installeren.

Jan Auman

Professor bouwfysica Bert Blocken (KUL/TU Eindhoven) wil met de proef aantonen dat luchtzuivering van lokalen wel degelijk een belangrijk wapen is in de bestrijding van het coronavirus. Toen hij vorig jaar een oproep deed naar scholen die wilden deelnemen aan zijn proefproject, heeft Dominique Bombey van de basisschool Heilige Familie niet getwijfeld. Het is één van de vijftien scholen in Vlaanderen die uiteindelijk werd weerhouden door de wetenschapper. Het experiment loopt ook in Nederland en er doen ook nog enkele woonzorgcentra mee.

De directeur bleef woensdagnamiddag met plezier enkele uurtjes na om de luchtreinigers te verwelkomen. Ze hebben het formaat van een hoge Amerikaanse koelkast, maar dan met de looks van een zekeringskast in een appartementsgebouw. Fabrikant is Deltrian, gevestigd is in het Waalse Fleurus.

Zo’n luchtreiniger is best een gevaarte.

Zo’n luchtreiniger is best een gevaarte. © JAA

Stofzuiger

Allora Factory uit Bornem levert de technologie voor binnenin de reiniger. Beide Belgische bedrijven zorgen er met het gratis ter beschikking stellen van de apparatuur ook voor dat de school zelf niks moet betalen om de vijf luchtreinigers tot eind juni te laten proefdraaien in evenveel verschillende klassen. Al maar goed want één toestel kost al gauw 4000 euro.

“Als een grote stofzuiger trekt dit toestel nagenoeg alle aerosolen in deze klas doorlopend naar de grove en fijne filter in de kast. Alle virusdeeltjes, maar ook het fijn stof, pollen en andere ongezonde deeltjes in de lucht blijven veilig en onschadelijk achter in de filters, die gemaakt zijn van veertig vierkante meter opgeplooid papier. Ik ben er persoonlijk vrij zeker van dat dit een heilzaam effect heeft op de besmettingskansen”, is Pieter De Mil, zaakvoerder van Allora Factory, duidelijk een ‘believer’.

Hij relativeert meteen de kostprijs van de toestellen. “Om alle Vlaamse klassen uit te rusten met zo’n zo’n reiniger, is slechts een budget nodig dat de overheid nu aanwendt om drie weken lang PCR-testen uit te voeren in ons land”, aldus De Mil.

Ronken

Naast luchtfilters zitten er in elke luchtreiniger ook een motor en geluidsdempers. Toch verloopt het proces niet geluidsvrij. “Je hoort hem inderdaad ronken, maar ik vind dat het nogal meevalt. In een kleuterklas zal dit alvast snel overstemd geraken”, lacht directeur Dominique Bombey. “De kinderen mogen de nu nog wat saaie kast straks versieren. Ze kan wel tegen een stootje. Zo zal ze al gauw echt deel uitmaken van de klas. Wij moeten er zelf niet naar omzien. De filters worden maar om de paar maanden door de leverancier vakkundig vervangen. Wij hoeven alleen de info van de besmettingen door te spelen aan professor Blocken.”

Onder meer de berenklas van juf Lynn kreeg een luchtreiniger.

Onder meer de berenklas van juf Lynn kreeg een luchtreiniger. © JAA

De directeur liet de luchtreinigers bewust over verschillende lokalen verdelen, zowel qua leeftijd van de kinderen die er les volgen als het type gebouw. “Zo kan professor Blocken de mogelijk verschillende effecten goed vergelijken”, aldus de directeur. Die zegt dat hij graag een bijdrage levert aan dit wetenschappelijk experiment om corona verder terug te dringen. Misschien kunnen de juffen en kinderen zo straks de mondmaskers opnieuw achterwege laten. En als de ramen in de klas dankzij die permanente zuivering niet meer zo wijd open moeten, is dat zeker in de winter met die dure energieprijzen ook meegenomen.

CO2-meter in elke klas

“We zijn zelf – met uitzondering van een uitbraak tijdens de eerste golf in november 2020 – redelijk gespaard gebleven van de pandemie”, besluit Bombey. “Ook nu blijven de besmettingen beperkt tot enkele gevallen per klas. We hebben de voorbije weken nog geen enkele klas volledig moeten thuishouden. Met geld van de Vlaamse overheid, investeerden we in CO2-meters. Sinds begin dit jaar staat er één in elke klas. De kinderen kennen het al: zolang de cijfertjes groen blijven, is het goed. Kleuren ze zachtjes geel en zeker wanneer ze oranje uitslaan, moeten er een raam extra open. Nog maar één keer is een juf met de kinderen buiten even gaan wandelen toen haar meter rood dreigde uit te slaan.” (jaa )

Ook het derde leerjaar van juf Sandra Pottiez is blij met de luchtreiniger in de klas.

Ook het derde leerjaar van juf Sandra Pottiez is blij met de luchtreiniger in de klas. © JAA

In elke klas van basisschool Heilige Familie staat sinds begin januari ene CO2-meter. Meestal kleuren die mooi groen.

In elke klas van basisschool Heilige Familie staat sinds begin januari ene CO2-meter. Meestal kleuren die mooi groen. © JAA

Directeur Dominique Bombey test het geluid van de luchtreiniger.

Directeur Dominique Bombey test het geluid van de luchtreiniger. © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio