Stemmen inspreken en zingen zijn de passies van Anouk. 

Stemmen inspreken en zingen zijn de passies van Anouk. © Filip Spoelders

Anouk sprak stem in voor Vlaamse versie van ‘Encanto’: “Vreemd dat veel mensen mijn stem horen, maar niet weten dat ik het ben”

Boechout -

Disney heeft opnieuw een hit te pakken met zijn nieuwste animatiefilm Encanto. Het verhaal rond de magische familie Madrigal uit Colombia is erg populair. De Vlaamse versie heeft een Boechouts tintje aangezien Anouk Verhelst een stem mocht inspreken.

Filip Spoelders

Op de lijst van Vlaamse stemmen staan de bekende namen van onder andere Jan Schepens, Liliane Dorekens, Deborah De Ridder en Bert Cosemans. Hoofdrollen die voorlopig nog niet zijn weggelegd voor de vijftienjarige Anouk uit Boechout. Maar ze mocht al even proeven van een samenwerking met Disney en sprak enkele lijnen in.

Anouk toont hoe ze zich inleeft tijdens het inspreken.

Anouk toont hoe ze zich inleeft tijdens het inspreken. © Filip Spoelders

“Ik mocht de stem van een meisje inspreken dat deel uitmaakte van een groep kinderen uit het dorp. Het was helemaal geen grote rol maar het is natuurlijk cool om voor Disney iets te doen. Het voelt vreemd aan dat veel kijkers mijn stem geen horen maar eigenlijk niemand weet dat ik het ben. Het geeft me alleen maar zin om dit in de toekomst meer te doen”, vertelt Anouk.

Secondewerk

Met opdrachten voor reclamespots voor onder andere Bol.com en radioreclame was ze zeker niet aan haar proefstuk toe. Toch geeft ze aan dat animatiefilms inspreken veel concentratie en inlevingsvermogen vergt. “Je staat in een opnamestudio met hoofdtelefoon en micro. De tekst wordt weergegeven op een tablet terwijl de Engelstalige versie van de film wordt afgespeeld. Ondertussen telt een klok mee om op de seconde na aan te geven wanneer je moet beginnen spreken. Naast de correcte timing is ook de inleving belangrijk. Je moet de emoties die je personage uitstraalt juist weergeven. Zeker bij langere teksten kan het wel voorvallen dat de tekst tot tienmaal herhaald moet worden, tot de regisseur het goed vindt. Maar de techniekers werken ook hard om alles perfect juist te zetten.”

De magische familie Madrigal uit ‘Encanto’

De magische familie Madrigal uit ‘Encanto’ © RR

Anouk kwam in contact met Disney via het bedrijf van haar mama Mieke Van Berendonckx. “Mama organiseert musicalstages met Muzix. Hiervoor werkt ze samen met regisseurs die voor stemmenbureaus geregeld op zoek gaan naar nieuwe kinderstemmen. Zij duiden de kinderen aan die mogelijk in aanmerking komen voor een bepaalde rol. Maar Disney heeft uiteraard het laatste woord. Ik moest een auditie doen en enkele samples inspreken”, geeft Anouk aan.

Zingen

Als het van haar afhangt, zal ze nog dikwijls haar stem laten horen. “Ik ben graag bezig met mijn stem en met zingen. Ik heb een eigen band en ik volg al heel lang zanglessen. Zingen, stemmen inspreken of zelf regisseur zijn voor een animatiefilm en de juiste personen vinden, het zijn allemaal zaken die ik ook later wil doen. Het is een droom om er professioneel van te leven maar ik ben realistisch. Ik zal zeker nog een ander beroep gaan uitoefenen en al wat er met mijn passie bijkomt, is goed. Het is alvast een mooi gegeven dat Disney me kent.”

Encanto loopt momenteel nog in de bioscoopzalen zoals bij Kinepolis.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio