Een kaarter concentreert zich op zijn volgende zet tijdens een vorige editie van het WK wiezen dat IWWA eveneens organiseert. 

Een kaarter concentreert zich op zijn volgende zet tijdens een vorige editie van het WK wiezen dat IWWA eveneens organiseert. © Rudi Blanpain

Flashmob op wekelijkse markt kondigt Belgisch kampioenschap wiezen in Kontich aan

Kontich -

In Kontich strijkt in maart in zaal Het Halfdiep het Belgisch kampioenschap wiezen neer. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Tijdens de zaterdagmarkt op 26 februari wordt een flashmob georganiseerd om iedereen voor de wedstrijd warm te maken. Ook de burgemeester, zelf een fervent kaartliefhebber, doet mee.

In Kontich worden op zaterdag 19 maart tot 250 deelnemers van uiteenlopende leeftijd verwacht. Wie denkt dat kaarten een ‘oude mensen sport’ is, komt bedrogen uit. “De jongste jaren heeft de kaartsport onder jongeren opnieuw heel wat aan populariteit gewonnen”, weet Freddy Verhuizen van de organiserende International World Whist Association vzw (IWWA). “Niet zozeer in clubverband - ze kaarten meestal na school of andere sportactiviteiten - maar voor tornooien als deze zijn ze wel warm te maken. Dat is ook het grote voordeel aan wedstrijden als deze. Je hoeft niet per se een ervaren kaarter te zijn. Het is een open tornooi dat voor iedereen toegankelijk is.”

Nieuwe formule

“In Kontich gaan we voor het eerst ook spelen volgens een nieuwe formule. Er worden vier rondes gespeeld die telkens ongeveer een uur duren. De winnaar van elke ronde gaat automatisch door naar de finale, in plaats van de zestien besten in zijn globaliteit over alle rondes. Die vier winnaars worden dan aangevuld met de twaalf besten. Zij vallen sowieso in de prijzen.”

Na het WK in Edegem in 2013, wat voor IWWA de eigenlijke start betekende, is Kontich de tweede gastheer in de zuidrand. “We proberen de locaties voor het BK en WK te spreiden over heel Vlaanderen, maar het is niet altijd makkelijk een geschikte locatie te vinden. Dat ondervinden we nu ook in Antwerpen voor het WK. Zeker nu met corona. Want het moet zonder mondmasker kunnen. Kaarten mét is quasi niet te doen. De gelaatsuitdrukkingen zijn een wezenlijk onderdeel bij het kaarten. We hopen vurig dat het BK kan plaatsvinden want de voorbije jaren hebben we al verscheidene tornooien moeten afgelasten.”

Ook burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) hoopt dat en is blij het BK naar Kontich te hebben kunnen halen. “Ik ben zelf een groot liefhebber van wiezen en kleurenwiezen, vroeger in mijn studententijd en nu in familieverband. Ik kijk al uit naar de flashmob.”

“Tijdens de wekelijkse markt gaan we, op een nog af te spreken plaats, een paar tafeltjes neerpoten waar iedereen eens kan komen proberen”, vertelt Freddy Verhuizen.

Inschrijven voor het BK kan tot en met 13 maart.

www.bkwiezen.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio