© Interpol

‘Dikke Nordin’ opnieuw in beeld in groot drugsonderzoek: zes personen uit entourage gearresteerd

Antwerpen -

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen heeft dinsdag zes personen gearresteerd in een onderzoek naar internationale drugssmokkel. Daarbij onder meer Yassine Z., volgens het parket de rechterhand van drugscrimineel Nordin El Hajjioui. Die verblijft nog steeds in Dubai, nadat de Verenigde Arabische Emiraten vorige week drie uitleveringsverzoeken van België hebben afwezen.

vdaa, sare, jtp

Het onderzoek van de afdeling drugs van de federale gerechtelijke politie (FGP) ging van start door informatie die de speurders haalden uit Operatie Sky. Door de cryptofoonkraak kreeg de FGP een beeld van een criminele organisatie die in 2020 enkele grote drugsuithalingen organiseerde op containerterminals 869 en 913 in de haven van Antwerpen.

“Tussen augustus en december 2020 is er sprake van minstens drie geslaagde switchen. De organisatie maakte gebruik van de zogenaamde ‘switch-methode’ waarbij op kaai verdovende middelen van een Zuid-Amerikaanse container naar een andere container werden overgebracht om op die manier de controles van de douane te ontlopen”, vertelt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Door onderschepte criminele communicaties konden de douanediensten gelukkig nog enkele andere partijen in beslag nemen.”

Rechterhand

De operatie werd volgens het parket vanuit Dubai geleid door drugscrimineel Nordin El Hajjioui (34). Die kreeg vorige week nog te horen dat de Verenigde Arabische Emiraten drie uitleveringsverzoeken uit ons land had afgewezen.

ANALYSE. Voor de grote drugsbaronnen zal Van Quickenborne toch moeten aankloppen bij Turkije in plaats van Dubai

“Tijdens het gerechtelijk onderzoek konden in totaal zeven leden geïdentificeerd worden. Vijf van hen zijn werkzaam in de haven van Antwerpen als vesseldispatcher, foreman, straddlerchauffeur, losse havenarbeider of als buschauffeur op kaai”, zegt Aerts.

Dinsdag voerde de FGP acht huiszoekingen uit waarbij zes personen gearresteerd werden. “De gearresteerde verdachten betreffen allen mannen tussen de 26 en 39 jaar en afkomstig van Antwerpen, Beveren, Deurne, Hoboken en Sint-Niklaas”, aldus het parket. Daarbij ook de broers Rachid en Yassine Z. Die laatste is volgens het parket de rechterhand van El Hajjioui. “Hij zorgde voor de uitbetalingen van de gecorrumpeerde havenmedewerkers”, klinkt het.

De havenarbeider uit Sint-Niklaas, J.M., moet volgende week vrijdag voorkomen in een ander groot drugsdossier. Hij kreeg volgens onze informatie eerder al een granaat voor de deur.

Elektronisch toezicht

Na voorleiding besliste de onderzoeksrechter om drie mannen die in de haven werken vrij te laten onder voorwaarden. “Een van de voorwaarden is dat een absoluut verbod moeten naleven om het havengebied te betreden en om enige haven – en/of transportgerelateerde professionele activiteit uit te oefenen”, verduidelijkt Aerts. Drie andere verdachten, waaronder beide broers Z., stonden in andere onderzoeken al onder elektronisch toezicht.

Het parket van Antwerpen, van Oost-Vlaanderen en de FGP Antwerpen benadrukken tot slot nog de ‘uitmuntende samenwerking’ met de havenautoriteiten en terminaluitbaters. “Mensen die informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op het anonieme meldpunt www.onzehavendrugsvrij.be”, klinkt het nog.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio