Een haan in volkstuinpark Zonneschijn, dat gelegen is op de hoek van de Steenweg op Gierle en de Veedijk. 

Een haan in volkstuinpark Zonneschijn, dat gelegen is op de hoek van de Steenweg op Gierle en de Veedijk. © Bert De Deken

Kippen zijn weer welkom in Turnhoutse volkstuintjes

Turnhout -

Als ze de opgelegde voorwaarden respecteren, mogen de tuiniers weer kippen houden in de Turnhoutse volkstuintjes. In december vaardigde het stadsbestuur nog een verbod uit, omdat in een van de volkstuinparken een rattenplaag was vastgesteld.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Dat verbod kwam er op vraag van de gebruikers”, benadrukt schepen Astrid Wittebolle (Groen). Het stadsbestuur nam de beslissing na een bezoek aan volkstuinpark Zonneschijn, dat gelegen is op de hoek van de Steenweg op Gierle en de Veedijk. Toen werd vastgesteld dat het voedsel van de kippen ook muizen en ratten aantrok, wat een gevaar voor de hygiëne vormt. Er werden ook inbreuken op de ophokplicht en een gebrekkige huisvesting van sommige kippen vastgesteld.

De tuiniers kregen tot 24 januari de tijd om de dieren weg te halen, maar daar komt het stadsbestuur nu op terug. “We hebben ondertussen vastgesteld dat de problemen zich niet overal voordoen”, zegt Astrid Wittebolle. Turnhout heeft vier volkstuinparken: in de Fonteinstraat, de Veldekensweg, de Heizijde en de Steenweg op Gierle. “Het uitgangspunt blijft dat de tuintjes zijn bedoeld om gezonde groente te telen in hygiënisch verantwoorde omstandigheden. Daarom hebben we strikte voorwaarden vastgelegd. We rekenen erop dat beheerder Tuinhier vzw de naleving ervan strikt controleert.”

Tuinhier moet bepalen in welke volkstuinparken kippen wel kunnen worden toegelaten. Per tuin mogen er dan maximaal drie worden gehouden. Andere dieren zijn niet toegestaan. Schepen van Dierenwelzijn Stijn Adriaensens (N-VA) vraagt ook aandacht voor het welzijn van de kippen. “Ook dat was een reden om in te grijpen. Wanneer de winter aanbreekt, is er in de tuin niets te doen, maar de kippen hebben wel elke dag aandacht nodig. We kijken erop toe dat de kippen ook degelijk worden gehuisvest. Dat is, met de vogelgriep indachtig, niet onbelangrijk. De ophokplicht blijft mogelijk nog maanden van kracht. Al die tijd moet de eigenaar het comfort en het welzijn van de kippen garanderen”, zegt hij.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio