© ATV

Vlaanderen investeert 4,3 miljoen euro in Nationale Bank, Schoonselhof en Willemdok

Vlaanderen geeft meer dan vier miljoen euro aan subsidies om drie Antwerpse erfgoedparels te restaureren. De Nationale Bank, de Neerhoeve van kasteel Schoonselhof en de kaaimuren van het Willemdok worden binnenkort opgesmukt. “Vlamingen koesteren het erfgoed als deel van hun thuis”, stelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). “Daarom willen we er niet alleen geld in stoppen maar ook meerwaarde aan de monumenten geven.”

Saar Van Olmen

“Als er iets goed is voortgekomen uit de coronacrisis, dan is het misschien wel dat we onze omgeving meer zijn gaan waarderen”, legt Diependaele uit. “We hebben beseft dat we er meer zorg voor moeten dragen.” En laat dat nu precies zijn wat de Vlaamse regering van plan is. Het investeert de komende jaren 4,3 miljard euro via het relanceplan Vlaamse Veerkracht om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. De stad Antwerpen mag meegenieten.

De Neerhoeve. 

De Neerhoeve. ©  Patrick De Roo

Het Antwerpse Père Lachaise

“Elke Antwerpenaar kent de begraafplaats Schoonselhof, maar komt er helaas alleen voor een droeve gebeurtenis”, zegt schepen van Groen Els van Doesburg (N-VA). “Alleen denk ik dat we er nog veel meer gebruik van zouden kunnen maken.” De historische Neerhoeve, de vierkantshoeve aan het kasteel Schoonselhof, wordt een kantoor, refter en stelplaats voor de groendiest en dienst begraafplaatsen. Met de 1,7 miljoen euro aan subsidies worden er onder meer stabiliteits- en schrijnwerken uitgevoerd met extra aandacht voor de glas- in loodramen en de vensters van de oranjerie.

© ATV

Van Doesburg pleitte al langer voor die investering. Op die manier krijgen de diensten die de begraafplaats onderhouden er een plekje, maar is er ook ruimte voor een toeristische invulling. “Iedereen kent Père-Lachaise in Parijs (begraafplaats van onder anderen Jim Morrison, Edith Piaf en Oscar Wilde red.), met het Schoonselhof zouden we iets soortgelijk kunnen aanbieden. De begraafplaats is een van de mooiste groene plekken die we hebben.” De werken gaan wellicht eind 2022 van start.

De kaaimuren van het Willemdok zijn dringend aan restauratie toe. 

De kaaimuren van het Willemdok zijn dringend aan restauratie toe. ©  Patrick De Roo.

Nationale Bank en het Willemdok

In de Nationale Bank wordt zo’n anderhalf miljoen euro geïnvesteerd. De oorspronkelijke architect, Hendrik Beyaert, ontwierp het gebouw in een eclectische stijl. Het historische pleisterwerk en de daken worden onder meer aangepakt. Binnenin komen er nieuwe kantoren.

Tot slot is er het Willemdok. Voor de restauratie van de bakstenen kaaimuren met dekstenen in natuursteen krijgt de stad een premie van 1,1 miljoen euro. Door ouderdom zijn veel voegen verdwenen waardoor er te veel ruimte was voor planten die schade kunnen aanrichten. Tijdens de restauratie wordt mortel gebruikt zodat de speciale planten zich zullen kunnen ontwikkelen zonder schade aan te richten. De werken zullen ongeveer een jaar duren. Wanneer ze van start gaan is nog niet bekend.

“Dankzij de restauratie van de kaaimuren van het Willemdok kunnen we aan een straffe toekomst werken voor ons rijke verleden, zowel dat van de stad als van de haven”, zegt Antwerps schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA). En de Antwerpenaar? Die zal hopelijk binnenkort weer volop van het erfgoed kunnen genieten.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio