Kim Vanreusel ondanks nominatie door skifederatie niet naar Olympische Spelen: “We voelen ons machteloos”

De entourage van Kim Vanreusel (24) heeft woensdag voor het eerst gereageerd nadat de Belgische skiester vrijdag te horen kreeg dat ze ondanks het behalen van de internationale selectiecriteria toch niet naar de Olympische Winterspelen mag. “We voelen ons machteloos, dit is een groot onrecht.”

Maarten Delvaux

Kleine verrassing afgelopen vrijdag toen chef de mission Olav Spahl de namen van de Belgische selectie voor de Winterspelen in Peking voorlas. Geen Kim Vanreusel. De 24-jarige skiester had nochtans een internationale quota-plaats afgedwongen voor België, maar werd omwille van de strengere nationale criteria thuisgelaten.

Hier wordt het even technisch, maar kort uitgelegd: de internationale limiet lag op 160 FIS-punten, de strengere Belgische limiet op 30 FIS-punten (hoe lager de score, hoe beter de skiër). Op het moment dat de ranglijsten voor de Spelen werden afgesloten (16 januari) had Vanreusel 30,19 FIS-punten. Internationaal was ze gekwalificeerd, volgens de Belgische normen had ze 0,19 punten te veel. En dus moest ze rekenen op een deliberatie van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). De Belgische skifederatie toonde begrip voor de situatie van Vanreusel en nomineerde haar unaniem voor de Belgische quotaplaats voor Peking, maar het BOIC ging niet mee in die redenering en besloot de skiester thuis te laten. De Belgische quotaplaats voor een vrouwelijke skiester werd teruggegeven aan het Internationaal Olympisch Comité, waardoor een skiester uit een ander land alsnog werd opgevist. Perfect mogelijk volgens de regels, maar Vanreusel en haar familie zijn zwaar aangeslagen.

“Dit heeft niets met sport te maken, maar alles met machtsspelletjes tussen het BOIC en de skifederatie,dewelke Kim wel genomineerd had. Dit is een groot onrecht en druist volledig in tegen de olympische gedachte”, zegt Kims vader Koen Vanreusel. “De olympische accreditatie, reiskoffer en smartphone van Team Belgium lagen al klaar. Amper een kwartier voor de persconferentie belde Olav Spahl om te zeggen dat Kim er niet bij was. Mijn dochter is er kapot van. Ze heeft geen zin om zelf te reageren. Door de respectloze manier van handelen door BOIC, de weigering van een nominatie om administratieve redenen, en geen enkele rekenschap houden met alle afgelaste wedstrijden door corona en de belangrijkere Europacuppunten is ze momenteel gedegouteerd en ontgoocheld in bepaalde mensen.”

 

En dus doet vader Koen het in haar plaats. “Ik heb met voorzitter Jean-Michel Saive en sportief directeur Olav Spahl gebeld. Ze hebben begrip voor onze boosheid, maar zeggen dat ze er niets aan kunnen doen. De federatie heeft Kim nochtans unaniem genomineerd, maar het BOIC beweert dat het juridisch gezien niemand mag delibereren. Dat kunnen ze volgens hun eigen selectiecriteria artikel 5 slotbepalingen wel, maar willen ze niet. Liever wegens juridische regeltjes een quotaplaats teruggeven dan om sportieve redenen een atleet naar de Olympische Spelen te laten gaan.”

Cynisch genoeg won Vanreusel afgelopen maandag een wedstrijd in Chamonix waardoor ze net te laat onder de grens van de 30 FIS-punten dook. “Die grens van 30 FIS-punten werd voor corona bepaald, maar door de pandemie zijn er veel wedstrijden afgelast en werd het veel moeilijker om de limiet te behalen. Ondertussen behaalde Kim wel 83 Europacup-punten, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.”

Waalse skifederatie: “Hadden het liever anders gezien, maar Kim heeft niet onder de 30 punten geskied”

Bij de Waalse skifederatie zitten ze verveeld met de situatie, maar tonen ze begrip voor het BOIC. “De atleten weten al 2 jaar dat die onder 30 punten ligt. Er zijn inderdaad wedstrijden weggevallen en het was moeilijker door corona, maar niet onmogelijk”, vertelt voorzitter Raymond Persyn aan Sporza. “Omdat Kim er zo dicht bij was, hebben we als federatie haar nominatie goedgekeurd, ik zat mee in die raad van bestuur. Ik vind het ook erg en had het liever anders gezien. Maar het BOIC hanteerde de normen strikt, de selectiecommissie hield zich aan de afspraken. We hadden hen daar op voorhand voor gewaarschuwd. Kim heeft niet onder de 30 punten geskied. En daar begint het mee. Ik begrijp de ontgoocheling van de niet-selectie. Maar het is de harde wet van de sport.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio