Eind 2020 kwam gedeputeerde van de provincie Kathleen Helsen nog op bezoek in het Buurtpunt. 

Eind 2020 kwam gedeputeerde van de provincie Kathleen Helsen nog op bezoek in het Buurtpunt. © DV

Spelletjes lenen kan binnenkort bij Buurtpunt: “Maar waarom kopen ze aan bij Bol.com?”

Nijlen -

De gemeente gaat binnenkort een spelotheek openen als onderdeel van het Huis van het Kind, in het Nijlense Buurtpunt. Mensen kunnen er leuke en educatieve gezelschapsspellen ontlenen. De aankoop van de spellen zal onder andere gebeuren bij Bol.com en daar kwamen opmerkingen over vanuit de oppositie.

Bert Provoost

Er was al een fietsbibliotheek, maar nu wordt er ook een spelotheek met gezelschapsspelletjes opgestart. Het uitleen- en retributiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

Een lidmaatschap kost 10 euro, voor UiTPAS-houders met kansentarief kost dat zelfs maar 2 euro. Spelletjes ontlenen is gratis. “Het aanbod zal zich in het begin vooral richten naar kinderen tot zes jaar. Op termijn zal het aanbod uitgebreid worden naar oudere kinderen. Voor de spelletjes tot twee jaar hebben we al een oproep gedaan om ze binnen te brengen, want vaak zijn die niet lang gebruikt en dus in goede staat”, zegt schepen van Jeugd Tom Covens (CD&V).

Aan het logo wordt nog gewerkt, maar de naam is al bepaald: Spelotheek Nijlen Elke en Rik, een verwijzing naar het Buurtpunt in het chiroheem Elkerlyc. Na een grondig vergelijken door de begeleidende werkgroep, blijkt aankopen het interessantste bij Bol.com en Collishop.

Lokaal alternatief

Die online aankopen werden niet gesmaakt door oppositiepartij Nieuw Nijlen. “Het idee is goed, maar we hebben een probleem met de aankoop bij Bol.com. Er zou geen lokaal alternatief zijn. Dat kan misschien kloppen voor Nijlen, maar ook in de omliggende gemeenten zijn er nog fysieke winkels die heel erg hun best doen om advies te geven. Er zou ook boven de twee jaar een oproep kunnen komen om spelletjes in goede staat binnen te brengen”, aldus raadslid Manuela Verbist.

“Voor de aankoop hebben we eerst gekeken naar lokale leveranciers, maar daar was niet alles te vinden. Dus hebben we ook online gekeken”, zegt schepen Covens daarop. Na een discussie gaf de schepen wel aan dat hij akkoord was om Bol.com als laatste optie te gebruiken.

N-VA kon zich dan weer niet vinden in de besteding van de middelen. “Er worden voor 1.300 euro spelletjes aangekocht en de software kost meer dan 2.000 euro plus nog een jaarlijks bedrag van 330 euro. We vinden dat een zeer eigenaardige verhouding en vragen ons af of dat niet op een goedkopere manier zou kunnen gebeuren”, merkt raadslid Joris De Bondt op.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio