Lisa Dirkx, Robert Baetens, Myrddin Schaaf en Nicole Reusens zamelen spullen in. 

Lisa Dirkx, Robert Baetens, Myrddin Schaaf en Nicole Reusens zamelen spullen in. ©  Sven Van Haezendonck

Mechelaars zamelen spullen in voor slachtoffers Wallonië: “Ook Walem liep in 1976 in geen tijd onder water”

Mechelen, Walem -

Enkele Mechelaars houden tegen dit weekend een inzameling voor de slachtoffers van de overstromingsramp in Wallonië. Robert Baetens (61) heeft er als oud-militair ervaring mee en kon het leed niet aanzien. Zijn compagnon Nicole Reusens (62) maakte als jong meisje zelf een dijkbreuk mee in haar dorp. “Walem liep in 1976 in geen tijd onder water”, zegt ze. Er verdronk toen een jongetje van negen.

Sven Van Haezendonck

De geëngageerde Mechelaars lanceerden een oproep naar hulp op de Facebookpagina ‘Ge zijt van Mechelen als’, waar ze zelf beheerder of actief lid van zijn. “Veel mensen denken dat het allemaal opgelost is in Wallonië, maar dat is niet het geval en op de regering moeten we niet wachten”, zegt Robert Baetens. Meteen na de rampzalige overstromingen in juli 2021 schoot hij in actie.

“Je weet dat je moet gaan helpen. Ik ben zelf militair geweest en we hadden al meer hulp geboden bij zo’n catastrofes.” Enkele maanden geleden organiseerde hij mee een eerste hulpactie. Die liep jammer genoeg niet zoals hij hoopte. “Het was een fiasco. We hadden nochtans afgesproken met de burgemeester van een plaatselijk dorp om na te gaan wat er nodig was. Tot ik daar met mijn gerief stond. Toen bleek dat er niets meer nodig was”, vertelt Robert.

“Mensen daar hebben niets meer”

Via Kurt Heyndrickx uit Walem kwamen de ingezamelde spullen toch nog terecht bij zwaar getroffen Waalse landgenoten. “Maanden later zie je dat de problemen blijven duren. Daarom organiseren we nu opnieuw een inzameling”, zegt Robert. Ditmaal werken de Mechelaars samen met Team Ilo uit het Vlaams-Brabantse Gooik.

Overstromingen hielden tijdens de zomer van 2021 lelijk huis in Wallonië. 

Overstromingen hielden tijdens de zomer van 2021 lelijk huis in Wallonië. © Gianni Barbieux

“De vrijwilligers achter dat team brengen alles wat we inzamelen rechtstreeks naar de mensen. Zij komen schrijnende toestanden tegen”, legt Robert uit. Op zondag 30 januari gaat het richting Kinkempois, een gehucht in Angleur (Luik). Alles is daar weggespoeld. “De mensen daar hebben niets meer. Er zitten daar nog altijd mensen zonder elektriciteit of gas, tenzij ze duizend euro betalen voor een aansluiting. Dat is toch onvoorstelbaar”, vertelt Robert.

“Kleine elektro zeer welkom”

Voor de slachtoffers zamelen de Mechelaars droge voeding in, voeding die je makkelijk kan opwarmen, babyvoeding, en verzorgings- en schoonheidsproducten, maar ook voeding voor huisdieren zoals honden en katten. “Ook kleine elektro is zeer welkom. Waterkokers, strijkijzers, friteuses en broodroosters bijvoorbeeld”, zegt Nicole Reusens. Komen zeker ook van pas: stroomgeneratoren. “Want de mensen zitten daar dus nog altijd in de kou.”

Zelf heeft Nicole er ervaring mee met wat zo’n watersnoodramp kan aanrichten. “Ook Walem liep in 1976 in geen tijd onder water”, zegt Nicole. Ze was 17 jaar toen extreem hoogwater begin januari 1976 voor een dijkbreuk zorgde.

In de dijk aan Battenbroek was in januari 1976 een bres geslagen. 

In de dijk aan Battenbroek was in januari 1976 een bres geslagen. ©  Heemkundige kring Dr. Croquet Walem

“Het was middenin de nacht. Vanuit wagens werd met luidsprekers ‘watersnood’ geroepen. Vanaf Battenbroek zag je het water zo opkomen en dat ging ongelofelijk snel. Bij ons in de straat stond er toen veertig centimeter water in de huizen. Je kunt je voorstellen, alles was kapot”, vertelt Nicole.

Ook dodelijk slachtoffer

In haar straat werden buren geëvacueerd met bootjes. “Ik was toen heel slechtgezind op het leger. De militairen moesten ons helpen met het vullen van zandzakjes. In plaats daarvan waren ze de meisjes van het Rode Kruis aan het opvrijen”, blikt ze terug.

De overstroming van Walem ging gepaard met veel miserie, maar ze zorgde ook voor solidariteit. “Ik liep school in Lorette. Daar hadden ze compassie met ons. Ze voerden een toneelstuk op. De actie leverde tienduizend frank (250 euro, red.) op. Die mocht ik aan mijn ma en pa geven”, zegt Nicole. Los van alle materiële schade, had het wassende water in Walem voor een nog veel groter drama gezorgd: de 9-jarige Wim De Smedt verdronk. “Dat vond ik het allerergste.”

Onder andere aan het Molenhuis werden bewoners met bootjes geëvacueerd.

Onder andere aan het Molenhuis werden bewoners met bootjes geëvacueerd. © Heemkundige kring Dr. Croquet Walem

Mensen die voor de slachtoffers in Wallonië spullen willen schenken, zijn welkom bij haar op de Oude Baan 5 in Walem. Ook bij Lisa Dirkx (23) en haar vriend Myrddin Schaaf op de Liersesteenweg 499 in Mechelen zijn spullen welkom. “Wij hebben de ruimte ervoor. Ik help dus graag mee’, zegt ze. Wie een bestelwagen of een kleine vrachtwagen ter beschikking heeft, mag altijd een seintje geven.

De omgeving van de Battenbroekhoeve was 46 jaar geleden helemaal ondergelopen. 

De omgeving van de Battenbroekhoeve was 46 jaar geleden helemaal ondergelopen. © Heemkundige kring Dr. Croquet Walem

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio