©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Beker van Vlaanderen wordt geschrapt: Basketbal Vlaanderen wil plaats maken voor uitgestelde matchen omwille van corona

Het stijgend aantal coronabesmettingen met de Omikron-variant breekt momenteel alle records, met een piek die wellicht nog niet bereikt is. Op dit moment is er in Vlaanderen en in diverse basketbalreeksen een competitiekalender met weinig tot geen marge meer om wedstrijden uit te stellen. Zo hebben verschillende ploegen nog 3 tot 4 wedstrijden in te halen, bovenop de 3 uitgestelde speeldagen in december. Sommige spelers willen daarbovenop niet meer spelen uit angst voor besmetting. Hierdoor besliste het Bestuursorgaan van Basketbal Vlaanderen op haar vergadering van 24 januari onder meer om de Beker van Vlaanderen te schrappen.

Patrick Ceulemans

De corona-pandemie blijft ook de basketbalsport in 2022 parten spelen. De Beker van Vlaanderen 2021-2022 wordt, en dit op alle niveaus (senioren/jeugd, mannen/dames, jongens/meisjes) met onmiddellijke ingang geannuleerd. Jeugdploegen mogen hun bekerwedstrijden van het weekend van 29-30 januari wel nog vriendschappelijk afwerken, indien ze dit wensen. Clubs die de voorziene bekerwedstrijden voor jeugd toch vriendschappelijk wensen te spelen, moeten dit ten laatste woensdag 26 januari laten weten. Indien niet wordt de wedstrijd afgelast. Door deze beslissing komen er een paar weekends terug vrij en daar kunnen dan uitgestelde competitiewedstrijden worden ingelast.

Competitie zonder dalers, maar wel met stijgers Het seizoen 2021-2022 zal afgesloten worden zonder dalers, in reeksen waar dit van toepassing is. Teams zullen wel de mogelijkheid krijgen om te stijgen naar een hogere reeks, zoals bepaald bij aanvang van het seizoen. Doordat er geen dalers zijn en door het invoeren van kosteloze forfaits (minimum 72 uur op voorhand) wordt de druk om toch te spelen weggehaald.

Waarom deze beslissing?De Clubs zullen voor meer wedstrijden beslissen om niet te spelen en zo de bijna onmogelijke kalenderpuzzel op het einde van het seizoen verlichten. Hierdoor zou het seizoen in mei met minder problemen moeten kunnen afgesloten worden. Clubs die de uitdrukkelijke ambitie hebben om te stijgen, blijven niet nog een seizoen in de kou staan. Er kunnen met andere woorden kampioenstitels en promotieplaatsen verdiend worden. Spelers en ploegen die om persoonlijke redenen niet willen spelen zullen zich minder onder druk gezet voelen om dit toch te doen. In bijzonder moeilijke coronatijden een logische beslissing van Basketbal Vlaanderen. Vanaf komend mogen in de amateurreeksen trouwens ook opnieuw toeschouwers, met mondmasker en andere coronamaatregelen, de wedstrijden bijwonen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio