Vandenbroucke denkt daarbij aan een systeem van “labels” waardoor de overheid een onderscheid kan maken op basis van ventilatiecapaciteit.
Als het van Vandenbroucke afhangt kunnen horecazaken hun graad van ventilatie afficheren
Minister Frank Vandenbroucke timmert aan een wet die horeca en zalen toelaat om hun ventilatiegraad te afficheren, ook na de pandemie.
Bij het voorstellen van de coronabarometer benadrukte coronacommissaris Pedro Facon al het belang van ventilatie. Zelfs in fase rood zullen zalen met een goede luchtkwaliteit (lees: minder dan 900 CO₂-deeltjes per miljoen) tot 100 procent van hun capaciteit kunnen gebruiken. Bij slechtere leerlingen is dat 70 procent.
Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) noemde dat dinsdag in de Kamercommissie “een belangrijke stap vooruit”. Maar daar wil hij het niet bij laten. Zijn kabinet timmert in stilte aan een wetsontwerp dat het belang van ventilatie ook op langere termijn betonneert. Vandenbroucke denkt daarbij aan een systeem van ‘labels’ waardoor de overheid een onderscheid kan maken op basis van ventilatiecapaciteit, en zo beter kan oordelen wie mag openblijven en wie niet.
LEES OOK. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: “Coronabarometer geldt in principe tot eind juni”
Later ook sancties?
“De allereerste stap die we moeten zetten, is dat we overal CO₂-meters voorzien in de zalen”, verduidelijkte Vandenbroucke in het parlement. “De volgende stap is een systeem van labels, waarbij we horeca en zalen toelaten om voor hun klanten te afficheren welke graad van ventilatie ze kunnen bereiken. Die drempels moeten natuurlijk realistisch zijn. Pas later kunnen we in een derde stap ook strenge normen opleggen met sancties.” Hij benadrukte daarbij dat zijn wettelijke initiatief “breder en permanenter van aard is dan wat nu voorligt in de barometer”.
Het kabinet-Vandenbroucke nam intussen ook al het initiatief om het voorstel zowel in de federale regering als interfederaal, via het Overlegcomité, te bespreken. Vandenbroucke maakt zich sterk dat maatregelen voor de luchtkwaliteit een federale bevoegdheid zijn, maar ook de deelstaten trekken het thema naar zich toe.
Zo ziet de Vlaamse regering voorlopig geen reden om het gaspedaal in te duwen. Daar stellen ze dat de coronabarometer voorlopig alles reguleert en dat een breder kader van normen iets voor na de pandemie is. Vlaanderen wil in dat opzicht ook liever zelf de touwtjes in handen blijven houden.
Aan Franstalige kant leven er dan weer praktische bezwaren, want wie zal de maatregelen betalen? En komen er dan ook financiële steunmechanismen vanuit de federale overheid?
Hoofdpunten
Manchester City en geblesseerde Kevin De Bruyne winnen de Champions League, Romelu Lukaku liet dé kans liggen voor Inter
COMMENTAAR. “Het zit de Belgen niet mee in Europese finales, en dat is heel jammer”
VIDEO. Lukaku liet dé kans op 1-1 liggen, nadat hij ook al ongelukkig een kans van een ploegmaat had afgeblokt
Paul Gheysens reageert op het interview van Tania Mintjens: “Goed dat we nu haar standpunt kennen”
MEER OVER
COMMENTAAR. “Het zit de Belgen niet mee in Europese finales, en dat is heel jammer”
Het zit de paradepaardjes van het Belgisch voetbal niet mee in Europese finales. Kevin De Bruyne …
VIDEO. Lukaku liet dé kans op 1-1 liggen, nadat hij ook al ongelukkig een kans van een ploegmaat had afgeblokt
Romelu Lukaku heeft de Champions League niet kunnen winnen met Inter. Manchester City bleek in de …
Jago Geerts 13e in kwalificaties MX2, rentree Van Horebeek in MXGP
Jago Geerts, vierde in de tussenstand van het WK motorcross in de MX2, is zaterdag dertiende …
Belgian Cats vertrekken met goed gevoel naar EK na tweede opeenvolgende zege tegen China
De Belgian Cats vertrekken vroeg maandagochtend met een goed gevoel naar het EK in het …