Nederland versoepelt verregaand, ondanks stijgende coronacijfers: “We nemen bewust een risico”

De Nederlandse regering heeft beslist om een aantal coronamaatregelen ingrijpend te versoepelen. Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdagavond aan. “Maar we nemen daarmee een risico”, waarschuwde minister van Gezondheid Ernst Kuipers.

jvh

De Nederlandse besmettingscijfers breken records, het aantal patiënten in de ziekenhuizen loopt weer op. Toch worden een aantal belangrijke coronamaatregelen versoepeld. “Omdat de kans om na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus in het ziekenhuis te belanden, volgens buitenlandse studies 40 tot 60 procent lager ligt”, aldus Rutte. “Patiënten liggen er ook korter. De kans om op intensive care te belanden, is zo’n 50 procent lager. Het kabinet durft het daarom aan om een aanzienlijk deel van de strenge lockdownmaatregelen los te laten.”

3G

De horeca mag vanaf morgen/woensdag tot 22.00 uur weer open, kondigde Rutte aan. Bij beweging is een mondmasker verplicht. Ook geldt er een maximumaantal bezoekers: een iemand per vijf vierkante meter. Voor toegang zal weer 3G gelden: een bezoeker moet een negatieve test, vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen.

Ook de cultuur en de evenementensector heropent, tot 22.00 uur. Op doorstroomlocaties, zoals een museum, zal een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter gelden, tot maximaal 1.250 mensen. Op locaties waar iedereen een vaste zitplaats heeft (bijvoorbeeld in de bioscoop) mag de volledige capaciteit benut worden, als iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. In de praktijk zal dit een derde van de capaciteit betekenen.

Scholen

De quarantainemaatregelen voor scholen versoepelen. Voortaan moeten alleen kinderen die klachten hebben of positief zijn getest thuis blijven. Tot nu moest een hele schoolklas naar huis wanneer er drie of meer besmettingen waren.

Het pakket versoepelde coronamaatregelen dat dinsdag is aangekondigd, “geldt in principe voor zes weken, maar over drie weken is er een (nieuw) weegmoment, om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat”, aldus de premier. “Dan zijn de besmettingscijfers vrijwel zeker nog veel hoger dan nu”, zei Rutte, die iedereen opriep daarom op zich aan de regels te houden die de komende drie weken gelden. “Dan is het misschien niet nodig om versoepeling toch weer terug te draaien.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER