Stuntman in clownspak Loïc voor de bijzondere tent van Circalissa, op het Lodewijk De Vochtplein, waarin het hele gezin haar talent voor het circusmetier demonstreert.  

Stuntman in clownspak Loïc voor de bijzondere tent van Circalissa, op het Lodewijk De Vochtplein, waarin het hele gezin haar talent voor het circusmetier demonstreert.  © JAA

Circalissa landt op Lodewijk De Vochtplein: Cirque de Soleil in pocketformaat

’s-Gravenwezel, Schilde -

Inwoners van ’s-Gravenwezel vragen zich af welk gevaarte er in godsnaam op hun dorpsplein is geland. Het blijkt niet om bezoek uit de ruimte en evenmin om de Teletubbies te gaan. Aan boord van de vreemde iglotent bevindt zich wel het sympathieke circusgezin bestaande uit Loïc Molla, Dolana Oskal-Ool en hun dochters Shanon (18) en Calissa (12) wat meteen de naam van Circalissa verklaart. Nog tot en met zondag geven deze rasechte artiesten een even poëtische als magische voorstelling die ons niet toevallig doet terugdenken Cirque de Soleil, maar dan in pocketformaat.

Jan Auman

Het hele gezin speelt mee. De jonge Calissa is de harlekijn van dienst. 

Het hele gezin speelt mee. De jonge Calissa is de harlekijn van dienst. © JAA

De uit het Franse Cannes afkomstige Loïc Molla (39) en Dolana Oksal-Ool (50), wier roots in de autonome Russische republiek Toeva liggen, ademen circus. “Mijn vrouw stamt uit een familie die de allerbeste koorddansers van heel Rusland heeft voortgebracht. Ze is zelf ook een straffe acrobate, al leent onze minitent zich niet tot lopen over zo’n aangespannen koord. Maar met haar hoelahoepen kan ze ook adembenemende dingen laten zien”, spreekt Loïc met veel ontzag over zijn vrouw. De ervaren circusartieste heeft nog op de payroll van het wereldvermaarde Circus van Moskou gestaan.

Maar het palmares van Loïc zelf oogt ook niet min. Zijn kracht, lenigheid en durf brachten hem tot Europees kampioen artistiek karate. Maar hij heeft ook deel uitgemaakt van de vaste equipe van Cirque du Soleil en had rollen als stuntman in tal van films zoals Hitman (2007). Brandend naar beneden springen vanuit een gebouw en twintig meter lager op een stapel kartonnen dozen landen. Het is maar één van de vele stunts die Loïc uitvoerde en overleefde.

Stromae

Shanon en Calissa met Stromae, die zopas beroep deed op hun papa voor een stunt in zijn nieuwste videoclip.

Shanon en Calissa met Stromae, die zopas beroep deed op hun papa voor een stunt in zijn nieuwste videoclip. © JAA

“Ik heb net opnames achter de rug met niemand minder dan Stromae”, verrast de sympathieke circusartiest met een andere krachttoer. “Hij heeft me gevraagd om mee te werken aan zijn nieuwe clip. Die werd opgenomen in het Jubelpark in Brussel. Ik moest iets spannends doen met een motorfiets, maar meer mag ik er niet over zeggen. De clip wordt binnenkort uitgebracht. Wat ik wel kan vertellen: Stromae is zoals hij zelf zingt in zijn bekendste hit: Formidable. Hij ging achteraf graag op de foto samen met onze dochters.”

Die dochters wonen samen met hun mama en papa in … een gewoon huis in Brecht. “We besloten in tegenstelling tot de meeste andere circusfamilies niet de hele tijd rond te reizen”, vertelt Loïc. “Een vaste uitvalsbasis en regelmatig naar de gewone school gaan, leek ons het beste als start van het leven”, vertelt Loïc.

“Maar we zijn wat blij en trots dat onze kinderen na schooltijd de circustraditie, die langs de kant van mijn vrouw al vier generaties meegaat, toch voortzetten. We hebben ons microcircus dan ook naar onze jongste genoemd. Circuslissa maakt deel uit van haar opvoeding. Welke richting ze later ook uitgaat, van onze samenwerking hier zal ze heel wat meedragen in het verder leven. Circus is het leven. ”

Kleine piste

Enkele jaren geleden zijn Loïc en Dolana begonnen met hun dochters op te leiden. Ze hebben ook flink geïnvesteerd in deze kleine circustent, waarvan de piste slechts 4,5 op 4,5 meter groot is en waar in ‘normale’ tijden 130 en nu met corona zowat zestig mensen tegelijk een voorstelling kunnen bijwonen. Een bijzondere intieme ervaring of saloncircus.

De jonge Calissa is de baas van het circus en speelt zelf een hoofdrol in de poëtische voorstelling.

De jonge Calissa is de baas van het circus en speelt zelf een hoofdrol in de poëtische voorstelling. © RR

“Onze oudste Shanon kan wonderlijke dingen met haar duiven en kleine parkieten. Calissa heeft duidelijk de genen van haar overgrootvader Vladimir en etaleert zich nu al als acrobate in spe”, moet Loïc spontaan een traan wegpinken wanneer hij aan zijn oogappel denkt. “In onze Magische Droom speelt ze de harlekijn, een kleurrijk en innemend personage. Dolana steelt de show als acrobate en ik ben de clown, al zal die nu en dan al eens gekke sprongen maken. Ik ben en blijf stuntman en verzorg samen met m’n vrouw ook de choreografie. ”

De voorbije kerstperiode zorgde Circalissa voor ontroering, een lach en verbazing in Bar Brial in Mortsel. Momenteel staat de opblaasbare tent voor het eerst in Schilde opgesteld. Klein maar fijn, is echt wel van toepassing; Want naast het gezin zelf, werkt verder alleen nog John D mee, de gastheer van de voorstelling en fantastische zanger, die nog meespeelde in de musical Phantom of the Opera.

Loïc Molla, super lenig, grappig, ontroerend en een groot acteur en choreograaf.

Loïc Molla, super lenig, grappig, ontroerend en een groot acteur en choreograaf. © JAA

Wegdromen

“We nodigen alle mensen van ’s-Gravenwezel en Schilde uit in ons gezellig circustentje, dat dus atypisch niet op palen staat”, toont Loïc zijn theater. Hij beseft net op tijd dat hij wel een groot artiest is, maar vaak tekortschiet in promotie.

“De eerste voorstellingen waren leuk, maar er kon zeker nog wat meer volk bij op onze tribune. Kom zeker kijken. We blijven nog elke dag spelen tot en met zondag. Je zal dit niet licht vergeten”, wordt de innemende clown voor één keer heel ernstig.

Een onvergetelijke ervaring is alleszins wat wij er zelf van vonden. Circalissa is geen circus als een ander. Dit is voor fijnproevers en mensen en zeker ook kinderen die even willen wegdromen naar een andere wereld.

Circalissa speelt nog woensdag tot en met zondag in haar kleine tent op het Lodewijk De Vochtplein. Info en tickets via loicmolla@hotmail.com, 0474-81.46.89. Check Circalissa op Facebook.
Het lijkt wel of ’s-Gravenwezel bezoek heeft uit de ruimte of van Inuit uit Groenland, maar dit is wel degelijk een circustent(je).

Het lijkt wel of ’s-Gravenwezel bezoek heeft uit de ruimte of van Inuit uit Groenland, maar dit is wel degelijk een circustent(je). © JAA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio