©  Dirk Van de Velde

Akazee Ter Schelde, de eerste Zeescouts voor kinderen met een beperking, zoekt leiding

Antwerpen -

Op Linkeroever start dit jaar de eerste zeescoutsgroep voor kinderen met een beperking: Akazee Ter Schelde. De interesse bij kinderen en hun ouders is groot, maar de zoektocht naar leiding verloopt moeizamer. “We willen dan ook een oproep lanceren aan iedereen die zich wil engageren”, zegt groepsleidster Phaedra.

Jan Stassijns

Scouts en Gidsen Vlaanderen telt vandaag drie Akabe-groepen in Antwerpen, waar kinderen en jongeren met een beperking aan scouting kunnen doen. Binnenkort kunnen zij zich ook als echte zeescout inschrijven. De vier Antwerpse zeescoutsgroepen op Linkeroever starten dit jaar namelijk met Akazee Ter Schelde, de eerste zeescoutsgroep in Vlaanderen, specifiek voor kinderen met een beperking.

”Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen kan iedereen in elke groep terecht”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel. “We zetten heel sterk in op inclusie. Zo zijn er nog zeescoutsgroepen waar kinderen met een beperking deelnemen aan de activiteiten. Wat we nu in Antwerpen gaan opstarten, is een extra aanbod voor kinderen en jongeren die extra begeleiding nodig hebben.”

Phaedra Criaco (24) staat aan het roer van Akazee Ter Schelde. Ze was voorheen ook groepsleidster van de 1ste Georges de Hasque zeescoutsgroep op Linkeroever. “En toen kregen we af en toe de vraag van ouders of hun zoon of dochter met een beperking bij ons terechtkonden”, zegt Phaedra. “Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. In de eerste plaats omdat het aantal leiding te beperkt was, maar ook omdat heel wat van de kinderen een specifieke omkadering nodig hadden die wij niet konden bieden. Zo is bij ons ook het idee ontstaan om met een nieuwe groep te beginnen. We mikken aanvankelijk op kinderen tussen 8 en 11 jaar, maar stellen ons flexibel op. We kijken samen met ouders wat haalbaar is. De activiteiten zullen twee keer per maand plaatsvinden op zondagnamiddag op de zeescoutsbasis van Linkeroever. En er is echt al heel wat interesse. Een tiental ouders heeft al laten weten dat ze hun kinderen willen inschrijven. ”

Phaedra Criaco, groepsleidster van Akazee Ter Schelde 

Phaedra Criaco, groepsleidster van Akazee Ter Schelde ©   rr

Leiding gezocht

De zoektocht naar leiding verloopt iets moeizamer. “Daarom willen we ook graag een oproep lanceren”, zegt Phaedra. “We weten dat er van de andere zeescoutsgroepen heel wat leiding bereid is om in te springen, maar we zoeken vooral mensen die zich volop willen engageren voor Akazee. We denken bijvoorbeeld aan oud-leiding die toch nog geen afscheid kan nemen van scouting of jongeren die al actief zijn in andere jeugdverenigingen. Het is natuurlijk leuk als ze de werking van de (zee)scouts wat kennen, maar we staan open voor iedereen.”

De groep wordt daarin ook ondersteund door de nationale scoutswerking. “Voor leiding voorzien wij een traject, met specifieke aandacht voor de doelgroep”, zegt Jan Van Reusel.

De opstart van de Akazeegroep wordt in de loop van dit jaar verwacht, afhankelijk van hoe de zoektocht naar leiding verloopt. Phaedra is alvast hoopvol. Er zijn dan ook al heel wat ideeën voor activiteiten. ”We gaan ook samenwerken met de zeilclubs op het Galgenweel, waar Sailability één keer per maand een G-sportdag organiseert”, zegt Phaedra. “Zij hebben speciaal aangepaste boten die niet kunnen kapseizen en ze beschikken ook over een kraan om mensen in een rolstoel veilig en vlot aan boord te krijgen.”

Wie interesse heeft om leiding te worden bij Akazee Ter Schelde kan terecht op akazee@zeescouts.be of op de Facebookpagina.
 

 ©  Dirk Van de Velde

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio