© ATV

Hammertime veilt naast een origineel schetsboek ook tientallen werken van Panamarenko, waaronder de Prova-Car

Hoevenen -

Het online veilingbedrijf Hammertime uit Hoevenen (Stabroek) is dinsdag gestart met een nieuwe editie van zijn Hammertime Art Auctions. Tientallen werken van Panamarenko, met als blikvangen een versie van zijn Prova-Car, zoeken hier een nieuwe eigenaar. Ook een origineel schetsboek van de eind 2019 overleden kunstenaar wordt te koop aangeboden.

“Deze keer konden we de hand leggen op uniek werk van Panamarenko”, zegt veilingmeester Steven Teughels. “De eerste kavel is een origineel schetsboek van de Belgische kunstenaar. Het bevat tientallen tekeningen en berekeningen. Het gebeurt zelden dat een schetsboek helemaal intact te koop wordt aangeboden. Het is een waar museumstuk en heeft een geschatte waarde van 26.000 euro.”

“Een tweede opvallende stuk van Panamarenko is de Prova-Car, een werk dat op een beperkt aantal exemplaren is uitgebracht”, vertelt Steven. “De Prova-Car is een soort poëtische versie van een racewagen. Met werken als dit verwijst Panamarenko naar het beeld van de ingenieur-kunstenaar. Tegelijk relativeert hij dat beeld. De ‘uitvindingen’ van Panamarenko zijn immers niet bedoeld om echt te functioneren. Het zijn in de eerste plaats kunstwerken. Het werk dat we veilen, is compleet met doos en origineel plan. Kenners schatten dit kunstwerk op 19.500 euro.”

 ©  Hammertime

Ook internationale stukken

Naast deze twee opvallende stukken veilt Hammertime nog meer dan twintig andere kunstwerken van de in Antwerpen geboren artiest. Verder zijn er ook nog talloze werken van andere kunstenaars, zowel Belgen als buitenlandse artiesten, zoals Constant Permeke, Bram Bogaert, Herman Brood, Keith Haring, Andy Warhol en Pierre Alechinsky. “In totaal bieden we 222 kunstwerken aan voor een geraamd totaalbedrag van 200.000 euro”, aldus de veilingmeester.

“Tijdens de pandemie waren er veel minder faillissementen. Dat komt onder meer omdat de rechtbanken rekening hielden met de coronacrisis en bedrijven in moeilijkheden uitstel van betaling verleenden. Voor ons veilinghuis betekende dat een sterke vermindering van het aanbod. We moesten op zoek naar een tweede platform. Dat vonden we in Hammertime Art Auctions, dat we in oktober vorig jaar lanceerden.”

“We bieden kunstwerken aan die hoofdzakelijk uit privécollecties komen. Elke maand zetten we een bekende kunstenaar centraal. Zo kwamen Herman Brood, Andy Warhol en Keith Haring al aan bod. Nu is het Panamarenko en voor volgende maand zoeken we nog een nieuwe artistieke blikvanger”, geeft Teughels nog mee.

Meer informatie vind je op deze website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners