De Hanswijkbeek loopt over het bosperceel dat de stad aankoopt. 

De Hanswijkbeek loopt over het bosperceel dat de stad aankoopt. © Joris Herregods

Stad koopt strategisch stukje bos aan tussen Ragheno en Spreeuwenhoek

Muizen, Mechelen -

De stad Mechelen koopt voor 17.000 euro een stukje bos aan in de Werfheide in Muizen. Het is van strategisch belang om het groen in de toekomstige stadswijk Ragheno en Spreeuwenhoek met elkaar te verbinden.

Sven Van Haezendonck

De gemeenteraad heeft maandagavond de aankoop goedgekeurd. Het perceel van 5.593 vierkante meter ligt in een bufferzone achter bedrijven in de Zeutestraat. Het wordt als biologisch waardevol gezien.

Het stukje bos sluit aan bij percelen bos van de stad ten noordoosten, die ook de verbinding maken met het bufferbekken in de Struikheidestraat. “We hebben als stad niet de ambitie om veel extra gronden te verwerven, maar op strategische plaatsen blijft dit van groot belang”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Eigendommen.

LEES OOK.Stad kan Bos van Loos in Muizen aankopen dankzij Vlaamse subsidie

Het perceel is van strategisch belang voor de realisatie van een natuur- en groenzone tussen de toekomstige stadswijk Ragheno en Spreeuwenhoek: in de eerste wijk zijn er plannen voor een groot centraal park, in de tweede is er plek voor aaneengesloten groene ruimte.

Hanswijkbeek in ere herstellen

“Tussen beide wijken liggen de bossen en de natuur van het Bos van Betzenbroeck. De drie gebieden samen moeten samen een uitgebreide groene structuur vormen die loopt vanaf het station tot aan Planckendael”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling.

Ook de Hanswijkbeek loopt over het perceel. “Dat biedt ons extra kansen om deze beek in ere te herstellen, een natuurfunctie te geven en er een wandelpad aan te leggen”, zegt de eerste schepen. Het uitbreiden, versterken en verbinden van natuurgebieden is overigens een belangrijk uitgangspunt in de ambitienota voor het Natuurpark Rivierenland.

LEES OOK.Torens in toekomstige stadswijk achter station hertekenen Mechelse skyline

MEER OVER Politiek Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio