© ATV

Vrouwenkoers vervangt Stan Ockers Classic tijdens Borsbeeks Pinksterweekend

Borsbeek -

Victor Campenaerts zal de laatste wielrenner zijn die de Stan Ockers Classic in 2019 heeft kunnen winnen. De Borsbeekse koers tijdens het pinksterweekend maakt plaats voor een vrouwenwedstrijd.

Filip Spoelders

Al twee jaar moeten de Borsbekenaren hun feestelijk pinksterweekend missen. Stilaan worden toch plannen gemaakt om van 4 tot en met 6 juni Borsbeek te laten bruisen. Het gemeentelijk feestcomité heeft de data bekend gemaakt en ’t Vliegend Wiel geeft de eerste aanwijzingen van de nieuwe vrouwenkoers op pinkstermaandag aan.

“De Ronde van Limburg is naar onze datum verschoven. Het is een UCI-wedstrijd die voor te veel concurrentie zorgt om renners naar Borsbeek te halen”, vertelt Peter Van Hoof van het organiserende ’t Vliegend Wiel over het verdwijnen de Stan Ockers Classic.

Sinds 1963

De kermiskoers werd in 1963 voor de eerste maal georganiseerd. Vanaf 2011 kreeg ze de naam Stan Ockers Classic en in 2019 werd het een criterium na afloop van de Ronde van Italië. Hierdoor vonden namen als Tosh Van der Sande, Yves Lampaert, Thomas De Gendt, Jan Bakelants en Victor Campenaerts de afgelopen jaren hun weg naar Borsbeek. Deze laatste staat twee keer op het palmares waarvan eenmaal als allerlaatste winnaar.

Vanaf dit jaar is het aan de vrouwen om de toeschouwers een mooie wedstrijd te bieden met een parcours dat vanuit Borsbeek ook langs Wommelgem en Vremde zal lopen. “We hebben twee jaar niets kunnen organiseren terwijl het vrouwenwielrennen duidelijk in de lift zit. Samen met vier andere koersen vormen we de SKM Ladies Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium met klassement voor vrouwen. De wedstrijd in Borsbeek wordt de eerste in deze reeks.”

Marianne Vos?

Of rensters als Marianne Vos, wereldkampioene Elisa Balsamo of de Belgische Lotte Kopecky naar Borsbeek komen, valt af te wachten. “Het wordt in ieder geval een internationale wedstrijd. De tien Belgische ploegen nemen zeker deel en we krijgen aanvragen binnen van ploegen uit onder andere Australië, Frankrijk en Spanje. We moeten nog vijftien ploegen selecteren en deze kleinere teams willen er graag bij zijn. Wat de grotere teams uit de ProTour betreft, zullen we moeten afwachten.”

Op zondag 5 juni plant ’t Vliegend Wiel een provinciaal kampioenschap voor aspiranten en de dikke bandenwedstrijd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio