Meer dan een paar buisjes is er van de galgverlichting nog niet te zien.  

Meer dan een paar buisjes is er van de galgverlichting nog niet te zien.  © Marc Peeters

Trager over heringericht kruispunt: “Wachten op beloofde galgverlichting”

Zoerle-Parwijs -

Het gemeentebestuur van Westerlo neemt maatregelen om de verkeersveiligheid op het kruispunt gevormd door Stippelberg, Zoerleberg en Zoerlering in Zoerle-Parwijs te verbeteren. “We gaan de toegelaten snelheid voor het verkeer dat het kruispunt nadert, verlagen naar 50 kilometer per uur”, zegt schepen Kristof Welters (CD&V). Het kruispunt houdt de schepen naar eigen zeggen al even uit zijn slaap.

Marc Peeters

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werden in het najaar aanpassingswerken uitgevoerd aan het kruispunt. Onder meer de oversteekplaatsen voor fietsers werden aangepakt. “Dat is zeer belangrijk, want er passeren in die buurt nogal wat tweewielers”, weet Welters, “Ik heb het dan niet alleen over scholieren; maar ook over recreatieve fietsers.”

De veilige fietsoversteken zouden geaccentueerd worden met galgverlichting, maar buiten een paar plastic buizen in de grond is daar in de praktijk niet veel van te merken. “Contacten met AWV leerden me dat er problemen waren met de bestekken voor de plaatsing van galgconstructies”, zegt Welters. “Ondertussen zaten wij in de donkerste maanden van het jaar wel met slecht verlichte oversteekplaatsen. AWV heeft nu toegezegd dat de galgverlichting prioritair zal geplaatst worden, wellicht in de maand maart. Dat is tof, maar wel rijkelijk laat. De dagen zijn dan alweer een stuk langer.”

50 km/u

Een tweede probleem is de snelheid van het verkeer. “We zitten daar in de zone 70. Buurtbewoners vertellen me dat er sinds de herinrichting vlotter wordt gereden dan voordien. De politie heeft tijdens de voorbije periode metingen uitgevoerd. Het is nog wachten op de analyse van de cijfers, maar we gaan niet wachten met de invoering van een tijdelijke snelheidsbeperking naar 50 km per uur in de buurt van het kruispunt.” Tijdens de gemeenteraad had ook raadslid Frans De Cock (Open & Positief Westerlo) hierop aangedrongen. “Sinds de herinrichting zijn er in de buurt al een viertal ongevallen gebeurd. Het is echt wel tijd dat er wordt ingegrepen.”

Daarbij wordt ook gedacht aan de gewone straatverlichting. Het kruispunt van de gewestweg met Stippelberg en Zoerleberg heeft de naam een zwart gat te zijn. “Dat is al langer zo”, weet Welters. “We gaan rond de tafel zitten met Fluvius om te zien waar er eventueel lichtpunten kunnen bijkomen.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio