Themabeeld. 

Themabeeld. © rr

Stad wil mantelzorgers administratief ontzorgen, mantelzorgpremie verdwijnt deels

Mechelen -

De stad Mechelen wil mantelzorgers in de toekomst beter omkaderen. Er wordt daarom ingezet op administratieve ontzorging en meer ontmoetingsmomenten tussen lotgenoten. De maandelijkse zorgpremie van 25 euro verdwijnt gedeeltelijk. De premie wordt alleen behouden voor kwetsbare mantelzorgers.

Stijn Van de Sande

Mechelen telde vorig jaar 637 mensen die een mantelzorgpremie aanvroegen. De Dijlestad staat daarmee in de top drie van de Vlaamse centrumsteden wat het aantal mantelzorgers betreft. “We willen hen dan ook goed ondersteunen”, zegt bevoegd schepen Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “Uit focusgroepen blijkt dat veel mantelzorgers het bos door de bomen niet meer zien. Naast de eigenlijke zorgtaken, zijn er tal van administratieve en juridische kopzorgen.”

Wegwijs raken in de verschillende procedures rond rechten en plichten als mantelzorger en zorgbehoevende is niet evident. “We zetten daarom in op administratieve ontzorging”, zegt De Francesco. “We werven onder andere iemand aan die als aanspreekpunt fungeert. Dat doen we in eerste instantie voor mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie. We versterken daarom ook de werking van inloophuis ’t moNUment.”

Premie aangepast

Er wordt ook een aanbod aan vormingen en infosessies uitgewerkt. En op vraag van de mantelzorgers komen er ontmoetingsmomenten met lotgenoten. De algemene zorgpremie van 25 euro per maand verdwijnt dan weer. Die is er voortaan alleen nog voor maatschappelijk kwetsbare mantelzorgers. “Want bij de meeste mantelzorgers baren de administratieve lasten veel meer zorgen dan de financiële.”

De Mechelse oppositiepartijen zijn niet onverdeeld gelukkig met de nieuwe aanpak. “Door de premie alleen te geven aan mensen met een beperkt inkomen, lijkt het alsof niet alle inzet van de mantelzorgers even hard gewaardeerd wordt”, zegt raadslid Marc Hendrickx (N-VA). Raadsleden Thijs Verbeurgt (Vooruit) en Hamid Riffi (CD&V) vinden dan weer dat er in de nieuwe plannen te weinig aandacht is voor de omkadering van minderjarige mantelzorgers.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio